Polineuropatia diabetică - Experiența clinică în țările arabe din Golf

Interviu cu Georgios Ponirakis, PhD



Care este prevalența polineuropatiei diabetice și a piciorului diabetic în țările arabe din regiunea Golfului?

Prevalența estimată a neuropatiei periferice diabetice este de 33%, dintre care 52% prezintă risc de ulcerație a piciorului diabetic.

De ce este importantă diagnosticarea precoce a polineuropatiei diabetice?

Asociația Americană de Diabet susține efectuarea screeningului pentru neuropatia diabetică la diagnosticarea diabetului de tip 2 și ulterior anual. Având în vedere că nu există un tratament aprobat pentru managementul neuropatiei diabetice, este esențial să se efectueze screeningul anual și să se identifice și corecteze factorii de risc pentru a întârzia sau preveni dezvoltarea neuropatiei diabetice. Acest lucru se bazează pe faptul că managementul precoce a factorilor de risc pentru polineuropatia diabetică poate reduce rata de progresie a bolii, iar tratamentul pentru ameliorarea simptomelor neuropate poate îmbunătății calitatea vieții pacientului. Pentru screeningul neuropatiei diabetice într-o clinică aglomerată se recomandă utilizarea unui singur test rapid pentru a examina, în mod obișnuit, toți pacienții cu diabet. Testele de screening ar trebui să poată detecta leziunile nervoase incipiente înainte de dezvoltarea neuropatiei diabetice clinice manifeste, în special în prediabet sau în diabetul incipient. Cu toate acestea, lipsa unei terapii aprobate de FDA pentru tratamentul neuropatiei diabetice creează adesea o atitudine negativă față de necesitatea de a diagnostica precoce neuropatia diabetică. Testarea cu monofilamentul de 10 g identifică pacienții afectați de neuropatie în stadiul avansat. Studiul nostru confirmă o prevalență alarmant de mare a neuropatiei periferice diabetice nediagnosticate și evidențiază necesitatea considerabilă de a educa atât pacienții, cât și medicii cu privire la screeningul neuropatiei diabetice. Un motiv comun pentru subdiagnosticarea neuropatiei diabetice dureroase este că pacienții cu simptome dureroase nu sunt adesea conștienți de faptul că durerea este legată de neuropatia diabetică și nu le raportează medicului lor.

Care sunt metodele de screening pentru polineuropatia diabetică folosite în clinică?

Metodele potențiale de screening pentru neuropatia diabetică periferică includ funcția sudomotorie folosind, de exemplu, Sudoscan (2 minute) sau testul Neuropad (10 minute), teste senzoriale cantitative, inclusiv pragul de percepție a vibrațiilor (3 minute) sau NerveCheck pentru testarea vibrațiilor, a percepției rece, calde și a hiperalgeziei la durerea indusă termic (10 minute); și/sau sisteme de scor compus care includ simptome, semne sau ambele pentru a cuantifica deficitele neuropate, inclusiv Scorul de dizabilitate neuropată (NDS) (5 minute), Scorul neuropatiei clinice din Toronto (mTCNS) modificat (5-10 minute) sau Instrumentul Michigan de screening al neuropatiei (MNSI) (10 minute).

Care sunt factorii de risc pentru polineuropatia diabetică și ulcerațiile piciorului diabetic?

Neuropatia diabetică periferică este asociată cu vârsta, durata mai mare a diabetului, controlul slab al glicemiei, obezitatea, inactivitatea fizică, dislipidemia și fumatul.

Ulcerația piciorului diabetic este asociată cu existența neuropatiei diabetice, hipertensiune arterială și deficit de vitamina D. Raportul ajustat pentru ulcerația piciorului diabetic este de 2,8 ori mai mare în cazul neuropatiei diabetice.

Care este opinia Dvs. despre participarea la primul Curs Internațional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic?

Cursul Internațional de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic este educativ și util în a le reaminti medicilor și asistenților medicali importanța efectuării unui screening anual necesar pentru diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice și pentru a controla factorii de risc aferenți prevenirii progresiei acesteia. Întotdeauna este esențială reducerea riscului de ulcerație a piciorului.

Cursul a dezbătut subiecte despre aplicarea și acuratețea testelor de screening și diagnostic pentru neuropatia diabetică, dar și despre studii ample care arată impactul controlului factorilor de risc necesar pentru prevenirea sau  întârzierea progresiei neuropatiei diabetice.

Georgios Ponirakis, PhD

Lab Supervisor
Weill Cornell Medicine - Qatar
Education City, Qatar Foundation

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022