Neuropatia diabetică - Diagnostic și principii de tratament



Interviu cu Dr. Daciana Toma

Medic Primar Medicină de Familie

Coordonator Grup DZ al SNMF

Doamna Doctor, cum diagnosticăm neuropatia diabetică?

Din fericire, neuropatia diabetică periferică poate fi diagnosticată prin examen clinic, cu ajutorul unor teste foarte ușor de folosit. Semnele și simptomele descrise de pacient sunt sugestive, dar ne dorim să depistăm neuropatia diabetică cu mult înainte ca pacientul să reclame semne și simptome specifice. La pacienții cu complicații microvasculare se va face evaluare pentru depistarea neuropatiei autonome.

Care sunt recomandările ghidului Asociației Americane de Diabet 2022 privind evaluarea neuropatiei diabetice? În ce constă screeningul neuropatiei diabetice periferice?

Fiecare pacient cu diabet zaharat tip 2 (DZ2) trebuie să fie examinat neurologic în momentul diagnosticării și apoi anual. Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 (DZ1) vor fi examinați prima dată la 5 ani de la diagnostic, iar apoi anual.

Examenul neurologic presupune o anamneză riguroasă și inspecția atentă a piciorului, apoi evaluarea diferitelor tipuri de sensibilități: sensibilitatea presională - testul cu monofilament 10 g; sensibilitatea vibratorie cu diapazon 128Hz; sensibilitatea dureroasă – testul pinprick; sensibilitatea termică – folosind Tip-Therm; sensibilitatea tactilă – cu o bucată de vată, de exemplu și nu în ultimul rând, evaluarea reflexelor osteo-tendinoase – cu ciocănelul de reflexe.

Care sunt obiectivele medicului de familie privind pacienții cu neuropatie diabetică?

Ideal este să prevenim sau să amânăm cât mai mult apariția neuropatiei diabetice. Dar știm că, oricât de bine este controlat diabetul, pacientul va dezvolta la un moment dat neuropatie diabetică și este esențial să se facă screening pentru neuropatie diabetică și pentru un diagnostic precoce.

Știm că deficitul de vitamine conduce la neuropatie periferică. Care sunt manifestările deficitului de vitamina B1, B6 și B12? Ce recomandări terapeutice avem pentru pacienții cu neuropatie diabetică și cum prevenim neuropatia diabetică?

Manifestările deficitului de vitamine B1, B6, B12 sunt multiple, afectând multiple aparate și sisteme (sistemul nervos, aparatele cardiovascular, gastrointestinal, genito-urinar, sistemul osteoarticular, etc). Din punct de vedere neurologic, semnele și simptomele descrise pot avea și alte cauze decât deficitul de vitamine. Dacă un pacient cu diabet zaharat descrie sau medicul identifică în contextul examinării arsuri la nivelul picioarelor, furnicături, durere, pierderea sensibilității, reducerea masei musculare, afectare mentală, iritabilitate, somnolență, depresie, tulburări de memorie, tulburări de echilibru, toate acestea pot fi cauzate de deficitul de vitamine din grupul B.

Avem la îndemână soluții terapeutice adaptate care pot acoperi în doze optime deficitul de vitamine din grupul B, precum și celelalte mecanisme fiziopatologice (stresul oxidativ) – acidul alfa-lipoic. Prin administrarea acestor medicamente putem interveni asupra principalelor mecanisme fiziopatologice, ceea ce în termeni clinici se va traduce prin: controlul evoluției neuropatiei, ameliorarea (dispariția) simptomatologiei, creșterea calității vieții pacienților. Tot ceea ce facem pentru un mai bun control glicemic și al celorlați factori de risc pe care îi are un pacient cu diabet (hipertensiune arterială, dislipidemie, greutate, fumat, sedentarismul etc.) vor încetini apariția neuropatiei diabetice. Din păcate, foarte greu se reușește în viața reală ca un pacient să țină sub control toți factorii de risc. Pe de altă parte, oricât de bine ar fi controlat diabetul zaharat, neuropatia diabetică tot apare la un moment dat. Și atunci, este important să luăm măsuri care să întârzie oricât de mult momentul apariției acesteia, dar, în același timp, să fim vigilenți și să încercăm depistarea precoce a neuropatiei diabetice. Desigur, vom avea în minte problema deficitelor de vitamine B1, B6 și B12 înainte ca aceste deficite să accelereze apariția neuropatiei diabetice.

În concluzie, când vorbim despre neuropatia diabetică este important să avem în vedere prevenirea apariției acesteia (prin controlul factorilor de risc, corectarea deficitelor vitaminice etc.) și depistarea precoce.

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022