Cinci ani de activitate a Societății de Neuropatie Diabetică



Neurodiab - Societatea de Neuropatie Diabetică a împlinit în 2017, cinci ani de la înființare, cinci ani de muncă în echipă, de implicare și de profesionalism. Momentul aniversar a fost marcat în data de 19 octombrie prin Ceremonia ”NeuRoDiab – 5 ani”, care a precedat cel de-al V-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională, desfășurat în București în perioada 20-21 octombrie.

În toți cei cinci ani, Societatea de Neuropatie Diabetică și-a îndreptat atenția spre elementele de noutate din domeniul neuropatiei diabetice, pe formarea de specialiști, dar și pe acțiuni publice de educație și de informare cu privire la afecțiunea în cauză și la consecințele acesteia. Totul în beneficiul pacientului. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Deși este o organizație tânără, NeuRoDiab - Societatea de Neuropatie Diabetică se bucură în prezent atât de recunoaștere națională, cât și de recunoaștere internațională.

Drept urmare, la Ceremonia ”NeuRoDiab – 5 ani” au participat unii dintre cei mai cunoscuți lideri de opinie din țară și din străinătate în domeniul neuropatiei diabetice. Una dintre personalitățile care au susținut în permanență dezvoltarea domeniului neuropatiei diabetice în România este Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii. Prezentă la ceremonie, s-a declarat mândră de toate realizările NeuRoDiab și mai ales de faptul că și în România se poate lucra în echipă în această arie medicală care vizează patologia neuropatiei diabetice.

”Este o mare bucurie să mă aflu din nou aici, pe tărâm românesc, mai ales că sărbătorim un asemenea eveniment aniversar: cinci ani de când Societatea de Neuropatie diabetică a fost infiinţată (…) Ceea ce face Societatea de Neuropatie Diabetică depăşeşte de fapt ceea ce face Academia Americană de Diabet. Am reușit anul acesta să reactualizăm statementul referitor la modul în care ar trebui diagnosticată neuropatia de medicii de familie, dar nu avem aceeaşi posibilitate de a organiza atâtea programe, de a capta atenția şi interesul aşa cum se întâmplă în România, datorită Societăţii de Neuropatie Diabetică. Nu pot decât să îmi exprim cea mai mare admiraţie şi felicitările mele din tot sufletul”, a menționat Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui în discursul ținut în cadrul ceremoniei ”NeuRoDiab – 5 ani”.

Prof. Dr. Peter Kempler, de la Universitatea din Semmelweis, Ungaria, un vechi susținător al dezvoltării domeniului neuropatiei diabetice în țara noastră și-a declarat, de asemenea, admirația față de NeuRoDiab și a mărturisit că în urmă cu 35 de ani, când a început să se axeze pe studiul neuropatiei diabetice, era de de neimaginat că va exista o asociaţie de profesionişti în domeniul neuropatiei diabetice care să atingă un succes atât de mare în doar cinci ani. Mai mult, profesorul a caracterizat NeuRoDiab ca fiind ”un adevărat mix de știință, parteneriat și prietenie”.

La ceremonie a fost prezent și domnul Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, care a condus Societatea de Neuropatie Diabetică timp de patru ani, din iulie 2013 până în iulie 2017. Fostul președinte a mulțumit întregii echipe pentru implicare și pentru progresele înregistrate și, în același timp, a îndemnat la continuitate și la atingerea mai multor obiective pe viitor.

Ceremonia ”NeuRoDiab – 5 ani” s-a încheiat cu acordarea diplomei de recunoștință doamnei Dr. Norina Alinta Gâvan, inițiatorul conceptului NeuRoDiab, pentru toate eforturile depuse și pentru forța cu care s-a implicat în proiectul NeuRoDiab. Diploma i-a fost înmânată de Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui.

”Am pus în centrul activităţii noastre pacientul. Şi afirm cu putere că avem o satisfacţie specială. Din păcate, pacienţii cu diabet sunt foarte mulţi, iar complicaţiile diabetului lor sunt invalidante. Acesta este motivul pentru care eu am ales să fac ceva pentru ei. Continui să spun că nimic nu se poate realiza de unul singur; că munca în Echipă este totdeauna de success. Medicii şi asistenţii medicali, familia şi pacienţii trebuie să fie împreună, trebuie să fie o Echipă în care fiecare să aibă un rol foarte clar şi mai ales asumat. Eu voi continua să cred în această misiune numită NeuRoDiab. Vă mulţumesc tuturor pentru implicare şi suport. Numai împreună vom reuşi să facem diferenţa!”, a conchis Dr. Norina Alinta Gâvan, vizibil emoționată de primirea diplomei de recunoștință.