Neuropatia diabetica, complicatie de temut a diabetului zaharat

22.11.2013Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicații pe termen lung ale diabetului zaharat, cu efecte negative asupra calității vieții . Potrivit rezultatelor preliminare ale primului studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică, 1 din 10 pacienți cu simptome de neuropatie diabetică nu știu că suferă de această boală.

Mai mult decât atât 67% dintre persoanele chestionate suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, 15% au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, 5% au avut gangrenă, iar 4% au deja amputații de deget(e).

În ceea ce privește localizarea simptomelor neuropatiei diabetice, pe primul loc în răspunsuri se află simptomele resimțite la nivelul picioarelor, urmate de cele de la nivelul brațelor. De asemenea, studiul arată că 49% dintre pacienții cu neuropatie diabetică admit că simptomele se înrăutățesc în cursul nopții. Întrebați dacă în ultimele patru săptămâni durerea i-a trezit în timpul nopțiisau nu au putut dormi de durere, 17% au spus că se confruntă cu probleme moderate în acest sens, iar mai mult de 7% au semnalat probleme grave.

Rezultatele preliminare studiului privind calitatea vieții pacienților cu neuropatie diabetică au fost prezentate în cadrul Primei Conferințe Naționale de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională, Neurodiab 2013, ce s-a desfasurat in perioada 17- 20 octombrie 2013.

Prima Conferință Națională de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională – Neurodiab 2013 a reunit specialiști de renume din țară și din străinătate pentru a dezbate în plen și în cadrul unor workshop-uri dedicate problematica neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic.