Interventie Digimatinal - Prof. Dr. Amorin Popa

26.10.2012Mai mult de jumãtate dintre persoanele care au diabet zaharat suferã de o complicație a acestei boli. Este vorba despre neuropatia diabetică, o afecțiune care atacă nervii din întregul corp.

Invitat la Digimatinal, profesorul universitar doctor Amorin Popa, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președintele Societății de Neuropatie Diabetică a explicat cum se manifestă și cum se tratează această afecțiune.

„Neuropatia diabetică este afectarea sistemului nervos periferic și central, în condițiile hiperglicemiei cronice, care caracterizează diabetul zaharat. Studiile arată există o relație de un caz de neuropatie la trei persoane cu diabet. În România, teoretic avem cel puțin 250.000-300.000 de cazuri de neuropatie diabetică”, a spus profesorul Amorin Popa.

„Un diabet bine echilibrat va avea complicații cronice care apar mai târziu, sunt mai puțin severe și mai ușor de tratat. Trebuie îngrijit, în mod punctual, piciorul diabetic, care este unul dintre elementele cele mai vulnerabile ale persoanei cu diabet. Una dintre complicații este amputația, dar nu trebuie să ajungem aici. Există un grad de reversibilitate în neuropatia diabetică, atunci când intervenția este precoce. În cazurile mai evoluate, dorim o stopare a evoluției”, a mai spus prof. dr. Amorin Popa.