Declaratie Prof. Dr. Amorin Popa

27.01.2013



"A scăzut numărul complicaţiilor acute în diabet, al comelor, dar a crescut numărul complicaţiilor cronice. Neuropatia diabetică, ce este cea mai frecventă complicaţie cronică în diabet, reprezintă 75% dintre pacienţi. Una din două persoane bolnave de diabet dezvoltă acestă complicaţie. Intervine, aşadar, o problemă care ţine de calitatea echilibrului metabolic, dar care trebuie să fie tratată în paralel cu boala propriu-zisă", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Amorin Popa.

Prezent la prima întâlnire a membrilor Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România cu membrii consiliului director al Societăţii de Neuropatie Diabetică (Neurodiab), care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Amorin Popa a evidenţiat că abordarea multidisciplinară, munca în echipă şi implicarea pacientului în tratarea bolii sunt trei factori de succes în lupta cu diabetul, iar această triadă trebuie să caracterizeze toate organizaţiile profesionale cu profil medical. "Munca în echipă şi implicarea pacientului - care trebuie să devină un colaborator al medicului, prin liderii Federaţiei şi totodată, prin el însuşi, ca 'medic de acasă', care poate să prevină, după sfaturile medicului din spital, complicaţiile invalidante ale diabetului - sunt, azi, alături de abordarea multidisciplinară, coordonatele esenţiale şi comune ale specialiştilor şi pacienţilor", a explicat profesorul universitar.

Referindu-se la această primă reuniune desfăşurată la Cluj-Napoca, preşedintele Comisiei de Diabet din MS a arătat că ea vizează cunoaşterea ideilor specialiştilor, dar şi a problemelor pacienţilor din teritoriu. "De la catedra din universitate lucrurile se văd într-un fel, iar realitatea este cu totul alta. Vom încerca, prin Neurodiab, să răspundem la unele dintre probleme, iar în relaţie cu Ministerul Sănătăţii să ameliorăm marile lacune existente în acest moment. Este un program de diabet foarte complex, unul dintre cele mai moderne la nivel naţional, dar care trebuie să fie perfecţionat prin implicarea sistemului relaţional dintre medic şi pacient, pe de o parte, pacient şi organizaţiile guvernamentale şi nonguvernamentale, pe de altă parte, care trebuie să îi asigure acestuia potenţialul de a colabora şi a se trata corespunzător", a afimat specialistul.

În cadrul întâlnirii au susţinut informări pe tema diabetului prof. univ. dr. Amorin Popa - "Neuropatia diabetică", preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu - "Piciorul diabetic", dr. Bogdan Florea - "Neuropatia diabetică. Punctul de vedere al neurologului", preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaroş - "Diabetul zaharat în România. Punctul de vedere al asociaţiilor de pacienţi", preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, dr. Cornelia Bala - "Educaţia specifică în neuropatia diabetică", şi dr. Norina Gâvan, secretar general Neurodiab - "De ce Neurodiab?". AGERPRES.