Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab vă invită la o conferință-dezbatere de tip webinar cu experți din domeniul neuropatiei diabetice, care va aduce în prim-plan provocările în pandemia de COVID-19 în ceea ce privește diagnosticarea și managementul pacientului cu neuropatie diabetică.
Această conferință-dezbatere se adresează doar profesioniștilor din domeniul sănătății.
Tematicile care vor fi abordate în cadrul conferinței cuprind subiecte de mare actualitate:
- Problematica neuropatiei diabetice - context internațional;
- Accesul pacienților la diagnostic, tratament și educație;
- Persoanele cu neuropatie diabetică – o poveste despre Viață!
Neuropatia diabetică este o complicație frecventă și critică a diabetului zaharat. Este caracterizată prin modificări ale sensibilității termice, tactile, vibratorii și dureroase la nivelul picioarelor și conduce la senzații atipice.
Această complicație frecvent întâlnită poate apare timpuriu, încă din primii ani de evoluție a diabetului zaharat sau este depistată chiar în momentul diagnosticării acestuia. Datele publicate arată că până la două treimi din persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat.
Afectarea neuropată poate să existe la persoana cu diabet zaharat încă de la debutul bolii sau să apară pe parcurs. De aceea, este important ca screening-ul pentru neuropatia diabetică să fie făcut proactiv la toți cei care au diagnostic de diabet zaharat.
Mai mult decât atât, pentru un management integrat al neuropatiei diabetice, educaţia persoanelor cu diabet zaharat este vitală chiar din stadiile de prediabet. Măsurile educaționale care se pot implementa se referă la: menținerea unui control glicemic cât mai bun, monitorizarea zilnică a picioarelor și optimizarea stilului de viată.
Pandemia de COVID-19 a adus numeroase provocări în toate domeniile sistemului medical, inclusiv pentru noi, diabetologii, cât și pentru persoanele cu diabet zaharat.
În primul rând, comunicarea medic-pacient a fost cea care a avut cel mai mult de suferit. Majoritatea consultațiilor s-au desfășurat online, prin telemedicină. Din păcate, aceste modificări în comunicarea medic-pacient au făcut ca unele persoane cu neuropatie diabetică să nu vină la medic decât atunci când situația lor s-a complicat. Astfel, am avut numeroase situații în care au apărut leziuni, ulcerații și chiar necroze, care puteau fi însă controlate din timp, prin prezentarea la medic.
Neuropatia diabetică aduce cu ea diverse modificări ale calității vieții pacienților. În această ecuație, de anul trecut a apărut și pandemia COVID-19. Întrebarea care se pune acum este: cum abordăm pacientul cu neuropatie diabetică în contextul pandemiei COVID-19 încât să prevenim eventualele complicații, cum ar fi ulcerațiile și amputațiile?
Vă invităm să analizăm acest subiect împreună, în cadrul conferinței-dezbatere din 16 aprilie 2021.
Pentru mai multe detalii cu privire la eveniment, vă rugăm să consultați pagina web dedicată, cât și noutățile care vor fi distribuite pe rețelele de socializare.
Vă așteptăm cu drag la această conferință-dezbatere! Agenda poate fi găsită în atașamentul de mai jos.