Prof. Dr. Gabriela Radulian a participat la conferința-dezbatere „Controlează-ți Diabetul ...și în timpul pandemiei de COVID-19”

17.11.2020





În contextul Zilei Mondiale a Diabetului 2020 (14 noiembrie), Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a organizat conferința-dezbatere „Controlează-ți Diabetul ...și în timpul pandemiei de COVID-19”.

Această manifestare științifică s-a desfășurat online și a fost dedicată atât profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și publicului larg. Au participat medici din specialitatea de diabet, nutriție și boli metabolice, care au în îngrijire persoane cu diabet zaharat, cât și reprezentanți ai autorităților statului, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai mass-media.

În această perioadă provocatoare de pandemie de COVID-19, persoanele cu diabet zaharat sunt considerate ca fiind la risc mai ridicat de a dezvolta forme severe ale acestei noi boli în comparație cu populația sănătoasă. Gestionarea diabetului zaharat în mod optim este vitală nu doar în contextul COVID-19, ci și pentru prevenirea apariției complicațiilor de la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatia diabetică și piciorul diabetic.   

În acest sens, Prof. Dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică, a fost unul dintre invitații speciali ai acestui eveniment tip dezbatere.

“Ne gândim la persoana cu diabet zaharat pornind de la faptul ca numărul celor care au această boală este din ce în ce mai mare. La sfârșitul anului 2019, Federația Internațională de Diabet arăta că, la nivel mondial, există 463 de milioane persoane cu diabet zaharat, iar estimările pentru 2045 indicau un număr de peste 700 de milioane de persoane cu diabet zaharat. Pornind de la faptul că există această “epidemie” de diabet zaharat, trebuie să ne gândim la faptul că acești pacienți au frecvent și complicații cronice. De aceea, se poate afirma despre complicațiile microvasculare de tipul afectării renale, neuropatiei diabetice sau afectării oculare că vor fi prezente la peste 50% dintre persoanele cu diabet zaharat, în condițiile unei durate a diabetului de peste 10 ani. De asemenea, diabetul zaharat creşte riscul de infarct miocardic cu 54% în rândul acestei categorii de pacienți,” a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Mai mult decât atât, Prof. Dr. Gabriela Radulian a scos în evidență faptul că persoanele cu diabet zaharat, care au un control metabolic mai deficitar, pot dezvolta forme mai severe ale infecției cu COVID-19. Aceste persoane au nevoie de o monitorizare atentă atât din partea medicului curant, cât și din partea aparținătorilor, astfel încât controlul glicemiei să fie cât mai bun.

“Trebuie să avem grijă de persoanele cu diabet zaharat și să nu uităm de controlul glicemic, care este esențial pentru calitatea vieții lor,” a transmis în încheiere Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Acest eveniment științific a făcut parte din ediția 2020 a Campaniei Naționale „Controlează-ți Diabetul”. Scopul campaniei este să scoată în evidență posibile soluții pentru ca persoanele cu diabet zaharat din România să aibă cât mai puțin de suferit în timpul pandemiei de noul coronavirus și să aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie pentru a ține boala sub control.

Productie online eveniment: Sănătatea Press Group

Înregistrarea evenimentului poate fi accesată la link-ul de mai jos:

CLICK AICI PENTRU ÎNREGISTRARE