Interviu cu Dl. Conf. Dr. Bogdan Timar despre Diabetes Science School

25.02.2020





Domnule Conferențiar, sunteți unul dintre coordonatorii proiectului Diabetes Science School. Care este scopul acestui proiect?

Diabetes Science School este un concept inovator de training, organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care își propune să transfere tinerilor diabetologi, interesați de a-și începe un traseu profesional în cercetarea științifică medicală, cunoștințele și abilitățile necesare desfășurării și organizării acestei cercetări în conformitate cu toate rigorile actuale ale comunității academice medicale.

Ce rol are acest concept de training intensiv în metodologia cercetării medicale științifice?

Deoarece o mare parte dintre activitățile specifice cercetării medicale țin preponderent de cunoștințe tacite, și nu neapărat explicite, deprinderea lor necesită exemplificare și exercițiu. Așadar, reușita proiectului este condiționată de un număr mare de aplicații ale cursanților în scenarii hands-on. Practic, acest concept de training intensiv în metodologia cercetării reprezintă însăși inovația adusă de proiect.

Cine organizează aceste cursuri?

Organizatorul cursurilor este Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, având ca partener științific Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale.

Câte module cuprinde? Unde vor avea loc și în ce perioade?

Diabetes Science School este gândit ca un tot unitar – o ediție fiind organizată în patru module. Spun că este gândit ca un tot unitar, deoarece există o puternică interrelație între cele patru module, patru module la care participă, evident, aceeași cursanți. Dezideratul Diabetes Science School poate fi atins doar în urma participării unui cursant la toate aceste module. Având în vedere caracterul extensiv al evenimentului, acesta se desfășoară pe parcursul a doi ani (câte două module în fiecare an). Diabetes Science School se află acum la prima sa ediție: anul trecut s-au desfășurat modulele 1 (București) și 2 (Poiana-Brașov), iar între 17-19 ianuarie 2020 se va desfășura la București cel de-al treilea modul. Având în vedere succesul și popularitatea evenimentului, ne propunem ca în 2021-2022 să se desfășoare cea de-a doua ediție a Diabetes Science School.

Care a fost feedback-ul celor două module anterioare?

Fiind la prima ediție, ne-am dorit foarte mult să primim un feedback cât mai critic, cu rol formativ. Din acest motiv, am colectat acest feedback anonim prin formulare on-line. Până acum, feedbackul ne-a bucurat – cel mai bun exemplu ar fi că, în urma ambelor module, 100% dintre participanți au spus fără rețineri că ar recomanda participarea la Diabetes Science School și altor colegi.