Neuropatia diabetică şi neuropatia autonomă cardiovasculară



Interviu cu Asist. Prof. Dr. Gidon Bonhof, Germania

În cadrul Şcolii de Vară Neurodiab, aţi prezentat lucrarea Neuropatia diabetică și neuropatia autonomă cardiovasculară: Provocările diagnosticului, potențiali markeri biologici”. Despre ce a fost vorba?

În prezentarea de la Şcoala de Vară Neurodiab, am subliniat cele mai relevante probleme cu care se confruntă un medic în practica clinică atunci când are în faţă un pacient cu diabet zaharat și fără informații prealabile sau neclare despre neuropatie. Înainte de a vorbi despre noi proceduri de diagnostic, care sunt cu greu disponibile în afara unităților specializate și sunt deseori limitate la scopuri de cercetare, trebuie să înțelegem corect procedurile de diagnostic de bază. Pare foarte simplu, dar neuropatia diabetică, atât periferică, cât și autonomă, este în primul rând un diagnostic de excludere, deci trebuie să iei în considerare cele mai relevante diagnostice diferențiale. Mai mult, chiar și procedurile de diagnostic simple, cum ar fi testul de vibrații cu diapazonul sau testul reflexelor tendonului lui Ahile, necesită mai mult exercițiu decât s-ar presupune, ca şi studiul unui instrument muzical. Un pacient cu diabet și durere de picioare nu are automat neuropatie diabetică. Speranțele noastre cu privire la noii biomarkeri sofisticați nu sunt în primul rând să înlocuiască un examen clinic atent, ci să se înțeleagă mai bine patogeneza neuropatiei diabetice și să poată ajuta în cazurile dificile. Sunt încă multe de învățat despre rolul regenerării nervilor în neuropatia diabetică, cum ar fi influența inflamației subclinice și a stresului oxidativ.

Ce ne puteți spune despre experiența dumneavoastră clinică din Germania?

Atunci când un pacient este diagnosticat cu diabet, i se recomandă să se alăture unui program de management al diabetului care include nu numai controlul periodic al măsurilor legate de glicemie, ci și al complicațiilor microvasculare. Rețelele și inițiativele pentru piciorul diabetic fac campanii preventive pentru a reduce rata amputaţiilor la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, avem nevoie de o mai mare conștientizare cu privire la piciorul cu risc, care necesită screening precoce. Un medic de familie sau diabetolog ar trebui să inspecteze întotdeauna piciorul și să verifice dacă există semne timpurii sau factori de risc de neuropatie sau răni. Un studiu efectuat în Germania a arătat că prea mulți oameni cu neuropatie nu sunt conștienți de existența acesteia, deci nu vă puteți baza doar pe ceea ce spune pacientul despre picioarele sale.

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în abordarea pacientului cu neuropatie diabetică?

În majoritatea cazurilor pacienții cu neuropatie diabetică prezintă și alte comorbidităţi care trebuie luate în considerare pentru un diagnostic corect și un tratament eficient.

Din experiența mea clinică, herniile de disc, semnele depresiei și bolile arteriale periferice sunt desul de frecvente la pacienţii cu neuropatie diabetică. Un neurolog poate ajuta la confirmarea diagnosticului de neuropatie diabetică efectuând teste neurofiziologice. Cardiologul examinează vasele periferice pentru prevenirea piciorului diabetic și pentru a exclude alte afecțiuni înainte de a diagnostica neuropatia autonomă cardiovasculară. Nu în ultimul rând, apreciez foarte mult munca pe care o face podiatrul. Piciorul este o zonă pe care majoritatea oamenilor nu o îngrijesc suficient. Podiatrul ajută la asigurarea unei îngrijiri adecvate a picioarelor, şi cred că oamenii ar trebui să fie informați cu privire la posibilitatea de sprijin profesional și educație pentru picioarele lor.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com