Implicațiile pandemiei COVID-19 în managementul neuropatiei diabetice



Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab

Foto Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Doamna Profesor, care este impactul pandemiei COVID-19 în managementul neuropatiei diabetice?

În condițiile pandemiei COVID-19, abordarea neuropatiei diabetice a reprezentat o provocare pentru noi, medicii diabetologi. Cel mai important lucru a fost comunicarea medic/pacient și marea majoritate a consultațiilor au fost realizate prin telemedicină. Ne-am confruntat de foarte multe ori cu situații în care, pe fondul neuropatiei diabetice, au apărut leziuni, ulcerații și chiar necroze. Dacă persoana cu neuropatie diabetică comunica cu medicul curant, lucrurile puteau fi controlate din timp. Dar, din nefericire, au fost foarte multe situații în care, de frica spitalizării, pacienții nu s-au prezentat la medic și acest lucru a dus la foarte multe cazuri de necroze extinse. Un număr mare de pacienți au refuzat să vină la spital. Astfel, din cauza formelor de necroză, a trebuit să apelăm la colegii noștri chirurgi și s-a ajuns la amputații. De aceea, este foarte importantă educația pacientului atunci când vorbim de neuropatie diabetică. Îngrijirea piciorului este o condiție extrem de importantă, care trebuie să includă inspecția zilnică, semnalarea medicului curant, diabetolog sau medic de familie, cu privire la apariția unei leziuni şi, bineînțeles, monitorizarea aferentă. Însă, dacă evoluția nu este favorabilă, atunci prezentarea la medic este obligatorie.

Cum abordăm pacientul cu neuropatie diabetică în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2?

Comunicarea medic/pacient este fundamentală, chiar dacă vorbim despre telemedicină sau transmiterea rețetelor online. Mai mult, în condițiile în care apar semne sau simptome, care sunt specifice neuropatiei, ele trebuie semnalate cât mai rapid. Și, în aceste condiții, împreună cu pacienții putem lua decizii extrem de importante în ceea ce privește îngrijirea piciorului diabetic. Neuropatia, întotdeauna, reprezintă o problemă importantă, care generează și modificări profunde ale calității vieții. În consecință, tratamentul neuropatiei diabetice trebuie realizat în condiții specifice pentru fiecare pacient.

Cum a schimbat pandemia relația medic/pacient?

Vizita la medic este în continuare mult mai redusă. Acest lucru se datorează izolării și a prezenței scăzute la consultații, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul secției noastre. Cu ajutorul telemedicinii am putut informa pacienții noștri despre semnele și simptomele neuropatiei diabetice, cât și despre inspecția zilnică a picioarelor și semnalarea tuturor leziunilor prezente. Dacă pacientul este informat, el se va prezenta la medic și în aceste condiții, iar tratamentul neuropatiei va fi cel mai bun.

Cum prevenim amputațiile în această perioadă?

Educația persoanelor cu diabet este foarte importantă în ceea ce privește neuropatia diabetică și trebuie de fiecare dată să insistăm pe educația pacientului. Comunicarea medic/pacient este la fel de importantă, pentru că numai prin aceste măsuri de educație putem preveni amputațiile.

Care sunt proiectele Societății de Neuropatie Diabetică pentru anul 2021?

Pornind de la situația pandemiei COVID-19, ne propunem ca în acest an să reluăm evenimentele anuale ale Societății de Neuropatie Diabetică, în format virtual. Mă refer aici, în principal, la Congresul Societății de Neuropatie Diabetică ce va avea loc în luna octombrie și, totodată, vom desfășura și alte acțiuni reprezentate de întâlniri virtuale cu colegi din specialități diferite în care vom aborda problematica neuropatiei diabetice. Aceste întâlniri virtuale înseamnă, de fapt, un schimb de experiență între specialiștii în domeniul neuropatiei și tineri specialiști din specialități implicate în îngrijirea neuropatiei diabetice și, implicit, a piciorului diabetic. Totodată, vom avea și un curs de educație medicală continuă cu titlul Neuropatia Diabetică, pe o platformă medicală cu privire la abordarea neuropatiei diabetice la nivelul tuturor specialităților implicate în îngrijirea piciorului diabetic. Sunt planuri ale Societății de Neuropatie Diabetică, care este permanent implicată în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, în scopul prevenirii și evoluției neuropatiei. Mai mult decât atât, este vital să tragem un semnal de alarmă cu privire la numărul crescut de amputații și să spunem Stop Amputațiilor!