“Diabetul poate fi mai semnificativ decât multe forme de cancer”
Interviu cu Prof. Dr. David Armstrong, SUA
Profesor de chirurgie podiatrică la Universitatea din Arizona
Domnule Profesor, prevalenţa ridicată a diabetului zaharat conduce la faptul că, la nivel mondial, să se vorbească despre o epidemie de diabet. Cum ar trebui abordată această afecţiune, în special diabetul zaharat de tip 2, din punct de vedere terapeutic?
Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în creştere, la nivel global. Iar această creştere este pusă şi pe seama creşterii speranţei de viaţă a populaţiei. În ceea ce priveşte abordarea din punct de vedere terapeutic, şi aici mă refer la diabetul zaharat de tip 2, experţii ne avertizează că această afecţiune şi mai ales complicaţiile ei ar trebui tratate foarte serios, cu multă rigurozitate, aşa cum este tratat cancerul. De altfel, o atenţie sporită ar trebui acordată ulcerațiilor piciorului. Şi asta deoarece astfel de ulceraţii ar putea fi fatale, iar acest lucru a fost adus în discuţie de specialişti în nenumărate rânduri.
Sunteţi profesor de chirurgie și directorul Southern Arizona Limb Salvage Alliance din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Arizona, Tucson. Având în vedere experienţa dumneavoastră clinică, cum aţi caracteriza diabetul zaharat?
Diabetul poate fi mai semnificativ decât multe forme de cancer. Pe măsură ce ne îndreptăm spre boli de decădere, aşa cum le spun eu, şi mă refer la afecţiuni cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, într-o astfel de situaţie scopul nostru ca medici, chirurgi, cercetători și reglementatori este de a întârzia această decădere.
Ce ne puteţi spune despre ulceraţiile picioarelor la persoanele cu diabet?
M-am specializat pe partea aceasta de ulcere a picioarelor şi am o experienţă clinică destul de bogată şi pot spune că ulcerele piciorului sunt o complicaţie uzuală în cazul a milioane de persoane cu diabet. De altfel, estimările arată faptul că până la o treime dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune va dezvolta, pe parcursul vieții, cel puțin un ulcer al piciorului.
Cât de mult se pot complica aceste răni de la nivelul picioarelor în cazul în care nu sunt diagnosticate şi tratate corespunzător?
Dacă nu sunt identificate la timp, aceste ulcere ale picioarelor pot duce, la rândul lor, la alte complicații. Şi vorbim în acest caz de atac cerebral, infarct, infecții, pierderea membrelor și moarte prematură. Însă, din păcate, de cele mai multe ori, morbiditatea şi mortalitatea asociate direct cu ulcerele piciorului trec neobservate atât de medici, cât și de pacienți. Diabetul este o afecțiune comună, care durează întreaga viață.
Pe ce se axează, astăzi, practica clinică în ceea ce priveşte ulceraţiile piciorului diabetic?
În prezent, practica clinică se concentrează pe repararea țesutului din jurul ulceraţiei și pe vindecarea rănii. Pe de altă parte, remisia ulcerului, adică extinderea timpului dintre formarea ulcerelor, este un alt aspect pe care medicii și pacienții ar trebui să se concentreze. Cu ajutorul tratamentelor specifice, şi făcând profilaxie, putem creşte perioada în care un pacient nu dezvoltă ulcere ale picioarelor. Iar acest lucru este extrem de important.
Recent a fost publicat în New England Journal of Medicine un studiu care pune accent pe remisie şi care îi are co-autori pe Dr. Andrew J. M. Boulton de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, și Sicco A. Bus de la Universitatea din Amsterdam, Olanda. Ce reprezintă acest articol pentru literatura de specialitate?
Acest articol este primul care atrage atenția asupra remisiei. Trebuie să menţionez că acest cuvânt “remisie” a fost menționat în literatura de specialitate din ultimii ani, dar acest articol este cel mai vizibil apel și cel mai puternic articol comparativ cu orice altă lucrare precedentă. Prezintă date care schimbă percepția, într-un fel, de la vindecare la ceea ce facem în timpul dintre rănile vindecate.
Remisiile sunt la fel pentru toate persoanele cu diabet zaharat?
Aş vrea să spun mai întâi că persoanele cu ulcere la nivelul piciorului nu mai simt durerea la fel ca un om sănătos, fără afecţiuni ale picioarelor. Şi asta deoarece nervii de la nivelul membrelor inferioare sunt afectaţi. Având în vedere acest aspect, putem spune că unii pacienţi pot trăi cu o gaură în picior la fel cum oricare dintre noi am putea trăi cu o gaură într-o şosetă. Însă atunci când ulcerele sunt tratate şi vindecate, pe perioada unui an, până la 40% dintre pacienți vor avea remisii de diferite feluri.
Care sunt şansele de supravieţuire a unui pacient cu ulcer a piciorului?
Dezvoltarea ulcerului piciorului diabetic înseamnă că șansele persoanei de a trăi încă 10 ani sunt la jumătate, față de o persoană care nu a avut o astfel de complicaţie. Într-o altă ordine de idei, am analizat datele a 5 miliarde de vizite în ambulator și am descoperit că infecțiile ulcerelor piciorului diabetic au reprezentat un factor de risc surprinzător de mare pentru spitalizare. Iar pentru a ne da seama de rata de spitalizare a persoanelor cu diabet, am făcut o comparaţie cu rata de spitalizare a persoanelor cu insuficiență cardiacă, boli de rinichi, depresie și majoritatea tipurilor de cancer.
Cât de important este ca medicii să le vorbească pacienţilor despre riscurile unor complicaţii grave şi să îi conştientizeze în acest sens?
Este extrem de important, esenţial chiar. Eu tot timpul le-am cerut medicilor să le vorbească pacienților despre riscurile apariției complicațiilor grave. Medicii trebuie să ajute oamenii să se descurce mai bine în mediul lor și să le ofere mai multe zile pline de activitate și fără ulcere. Vrem ca pacienții noștri să continue să se miște, să își trăiască viața.