Studiu: 1 din 5 pacienti cu neuropatie diabetica prezinta sau au prezentat o ulceratie

20.07.2015



Școala de vară NeuroDiab 2015 a constituit un eveniment la care s-au prezentat diverse studii, însă un studiu efectuat în România, pe 25.000 de pacienți, a arătat că 1 din 5 pacienți cu neuropatie diabetică prezintă sau au prezentat o ulcerație la picior.

Studiul transversal efectuat în ambulatorii spitalicești neurologice şi de diabet, nutriţie şi boli metabolice, prin distribuirea de chestionare, a inclus 25.000 de pacienți. Dintre aceste chestionare, 23.543 au fost completate, iar 21.756 au fost validate. Din cei 21.756 s-au aflat 21.261 pacienți cu diabet, iar dintre aceștia 13.854 aveau ca și complicație neuropatia diabetică. 30% dintre pacienţi au fost femei fără neuropatie, iar 65% dintre bărbați aveau neuropatie.

S-a observat că bărbații se adresează medicului neurolog foarte târziu, când apar complicațiile grave (gangrena fiind în centrul atenției!), respectiv 25% dintre cei cu neuropatie diabetică prezintă complicații – gangrenă, afectări ale fibrelor subțiri și alte modificări. În același studiu, datele arată că 1941 de persoane nu știau că au neuropatie diabetică, în timp ce 11.618 dintre acestea știau deja că au afecțiunea. De asemenea, 7% dintre pacienții cu diabet prezintă gangrenă, iar 1 din 50 de pacienți a avut nevoie de o amputare – cel puțin 1 deget.

Rezultatele studiului au fost interpretate în funcție de scoruri, începând cu 5, pentru un pacient normal, sănătos, apoi 30 pentru un pacient cu diabet zaharat, în timp ce 38 de puncte avea pacientul cu neuropatie diabetică. Alte rezultate au implicat 50 de puncte pentru pacienții cu diabet zaharat, neuropatie diabetică și ulcerație, iar 60 de puncte aveau pacienții cu diabet zaharat, neuropatie diabetică, ulcerație și gangrenă.

Studiul a arătat problemele care apar în ambele tabere, atât în cea a pacienților cât și cea a medicilor specialiști. O observație a fost aceea că pacienții nu se prezintă la primele simptome, leziuni, modificări ale tegumetelor sau de sensibilitate la nivelul picioarelor, în timp ce medicii nu acordă, în unele situații, atenția necesară pacienților cu diabet zaharat.

Fiecare pacient are o evoluție în această boală, nu este nimic universal, ceea ce poate avea repercursiuni grave asupra pacientului. Specialiștii recomandă o atenție deosebită picioarelor pacienților cu diabet zaharat, pentru că leziunile minore încep de la acest nivel.

Detalii suplimentare gasiti in comunicatul de presa atasat. 

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/studii-1-dintre-5-pacientii-cu-neuropatie-diabetica-prezinta-sau-au-prezentat-o-ulceratie-/