Educaţia este cheia succesului în managementul diabetului zaharat - interviu cu Dna. Prof. Dr. Gabriela Radulian

25.02.2020





Doamna Profesor, împreună cu echipa dumneavoastră ați realizat un material educațional dedicat persoanelor cu diabet. Ce cuprinde materialul educaţional?

Educația reprezintă piatra de temelie în abordarea managementului diabetului zaharat. Fără educație nu putem realiza cel mai important lucru - optimizarea stilului de viață. Fără o dietă echilibrată şi fără activitate fizică nu putem vorbi despre îmbună-tățirea controlului glicemic. Este clar pentru noi toți că şi abordarea terapeutică are un rol extrem de important, însă prin mă-surile educaționale implementăm un stil de viață sănătos pe de o parte, iar pe de altă parte, ne implicăm mult mai mult în ceea ce înseamnă, de fapt, „self management”. În concepția actuală, abordarea pacientului cu diabet zaharat înseamnă și implicarea activă a acestuia în managementul propriei afecțiuni. Este nevoie de educație nu numai prin prisma optimizării stilului de viață, ci şi în ceea ce privește utilizarea noilor glucometre, a abordărilor terapeutice, a tratamentelor injectabile insulinice sau non-in-sulinice sau a noilor tehnologii, senzori și pompe de insulină. Însă, toate acestea necesită măsuri suplimentare de abordare a diabetului zaharat prin educație.

Cum va fi distribuit materialul către persoanele cu diabet?

Împreună cu toți colegii mei diabetologi din România, ne-am propus ca acest material educațional realizat pentru persoanele cu diabet zaharat, să-l distribuim în sălile de așteptare, în secțiile cu paturi şi acolo unde sunt și spitalizări de zi în ambulator, în condițiile în care aceste materiale sunt extrem de utile tuturor persoanelor cu diabet zaharat. De asemenea, pot fi distribuite, acolo unde este posibil, în cadrul unor ședințe structurate de educație, așa cum se întâmplă și la noi, în cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”Prof. Dr. N. Paulescu”. Aici avem săptămânal ședințe de educație terapeutică, iar acest material este extrem de util. Ședințele de edu-cație se desfășoară în fiecare zi și abordează de fiecare dată altă te-mă. Pe baza acestei experiențe din Institutul Paulescu am realizat și noi un material educațional. Încercăm să acoperim cât mai multe arii atât din domeniul abordării unui stil de viață sănătos, cât şi prin prisma utilizării noilor tehnologii.

Cât de importantă este educația cu privire la diabetul zaharat?

Educaţia persoanelor cu diabet zaharat reprezintă cheia succesului în managementul diabetului zaharat chiar din stadiile de prediabet.

Atunci când persoana care are doar valori glicemice care definesc pre-diabetul, noi ar trebui să intervenim prin măsuri educaționale, care vizează un aport nutrițional adecvat, astfel încât, să întârziem cât mai mult apariția diabetului zaharat. Odată diagnosticat diabetul zaharat, este nevoie de educație în primul rând pentru menținerea unui control glicemic cât mai bun, în vederea reducerii riscului de apariție a complicațiilor cronice. Tot ca măsură educațională, ne gândim la examinarea zilnică a piciorului, pentru că, de cele mai multe ori, pe fondul unui control glicemic bun, din cauza prezenței complicațiilor redutabi-le de tipul neuropatiei diabetice sau a bolii arteriale periferice, o leziune la nivelul piciorului se poate modifica rapid în sensul apariției ulcerației, suprainfecției, gangrenei și, implicit, a riscului de amputație. În calitate de președinte al Societății de Neuropatie Diabetică, întotdeauna am subliniat importanța educației în ceea ce privește persoana cu diabet și neuropatie diabetică tocmai datorită acestui scop extrem de important și anume reducerea riscului de amputație.

Ce rol joacă dezvoltarea profesională a diabetologilor?

Dezvoltarea profesională este unul dintre obiectivele mele în ceea ce privește evoluția proiectelor în cadrul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Din punctul meu de vedere, implicarea tinerilor diabetologi în ceea ce privește educația persoanelor cu diabet este un obiectiv strategic extrem de important. Practic, prin tineri noi ducem mai departe școala românească de diabetologie, iar implicarea lor în legătură cu educația persoanelor cu diabet zaharat rămâne o prioritate. Sunt foarte mândră de tinerii mei colegi diabetologi și, bineînțeles, întotdeauna consider că ei vor fi cei care prin creșterea calității activității medicale destinate persoanelor cu diabet zaharat vor îmbunătăți calitatea vieții acestora.