Prof. Dr. Rodica Pop-Buşui a primit distincţia de onoare Larry D. Soderquist Professor in Diabetes din partea Universității Michigan

07.10.2019Rodica Pop-Buşui MD, PhD, profesor în Departamentul de Medicină Internă, Divizia de Metabolism, Endocrinologie și Diabet (MEND), Vice-chair pentru cercetări clinice în Departamentul de Medicină Internă,  şi co-director al Centrului pentru Neuropatie Periferică al Universităţii Michigan, a fost recent onorată cu Larry D. Soderquist Professor in Diabetes. Ca și endocrinolog, diabetolog, clinician și cercetător, Rodica Pop-Bușui se află în prima linie a studiilor privind complicațiile diabetului zaharat, al aplicării noilor tehnologii în cercetare şi descoperirii de noi strategii terapeutice atât în cadrul Universității Michigan, cât şi pe plan internaţional. Eforturile doamnei profesor s-au concentrat pe studii clinice și pe studii translaționale ce vizează studierea mecanismelor prin care apar complicațiile diabetului – neuropatia autonomă cardiovasculară și neuropatia periferică, nefropatia diabetică, retinopatia şi afecţiunile cardiovasculare. Programul de cercetare clinică în diabet și complicațiile acestuia are misiunea să aducă contribuții noi la cunoștințele legate de diabet și, în același timp, să îmbunătăţească standardul de îngrijire medicală a pacienților cu diabet din intreaga lume.

Doamna Profesor, de curând ați primit distincția de onoare Larry D. Soderquist Professor in Diabetes din partea Universității Michigan. Ce reprezintă acest titlu pentru Dumneavoastră?
Am fost foarte fericită şi onorată că am fost aleasă să primesc această distincţie de onoare din partea Universităţii Michigan, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc în data de 5 septembrie. Această distincţie este un titlu care se oferă atunci când universitatea recunoaște meritele deosebite ale unui specialist în cercetare, îngrijire clinica şi activitate didactica. Pozițiile de acest gen sunt foarte rare şi doar cei cu realizări și contribuții foarte mari în cercetare (în primul rând), dar și în servicii medicale de foarte înaltă calitate sau a excelenței în educație pot fi eligibili pentru o astfel de distinctie. Acest titlu include si o bursa (professorship) de peste 2 milioane de dolari, care îmi oferă o nouă flexibilitate să urmăresc idei inovatoare şi posibilitatea de a-i ajuta pe tinerii cărora le sunt mentor. Este foarte greu să găsești fonduri, mai ales dacă ești tânăr și la început de carieră.

Ce planuri aveți pe viitor în ceea ce privește cercetarea?
Mă consider o persoană foarte norocoasă, deoarece am un număr mare de studii finanțate de NIH. Avem studii clinice care vizează mecanismele neuropatiei, insa și terapii noi pe care le testăm în prezent. În luna noiembrie 2018, am înființat un Consorțiu Național al Piciorului Diabetic – finanțat de NIH – care include 5 instituții academice din US, printre care și Universitatea Michigan. În cadrul acestui Consorțiu lucrăm împreună cu podiatrii pentru a putea identifica biomarkeri și tratamente noi pentru vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic. De asemenea, derulăm o serie de studii clinice care vizează complicațiile cardiovasculare ale diabetului, mai ales în ceea ce privește relația dintre diabet și insuficiența cardiacă şi continuăm studiile ce vizează neuropatia autonomă. De curând, am terminat o analiză care a inclus mulți factori de risc şi biomarkeri pe una dintre cohortele mari. Scopul a fost să înțelegem mai bine tipologia bolnavilor, care sunt mai expuși la riscul de a dezvolta neuropatie, față de cei care sunt mai puțin expuși. Am identificat pentru prima dată care este legătura cu anumite gene. Până în prezent nimeni nu a putut identifica prezența unui risc genetic al neuropatiei, însă, acum, în colaborare cu un bun prieten de la Harvard, am făcut un studiu (GWAS – Genome Wide Association Study) în întregul studiu ACCORD, pe care ulterior l-am validat într-un alt studiu mai mare. Recent, am publicat, de asemenea, un studiu în care am identificat diferite căi noi metabolice – un studiu de metabolomică care s-a bazat pe analiză de tip "big data" în care am identificat o serie de diferențe în metaboliții din ciclul acizilor tricarboxilici și aminoacizilor, diferențe care oferă fie protecție, fie un risc crescut pentru dezvoltarea complicațiilor. Mai mult, colaborăm cu un institut de bioinformatică care poate realiza analiza "big data". Astfel, folosim tehnologie de ultimă oră pentru a combina aceste date cu caracteristicile clinice ale pacienților, iar această îmbinare este foarte interesantă și foarte captivantă.

Cum vedeți viitorul în ceea ce privește neuropatia?
Îngrijire personalizată, individuală, realizată prin implementarea analizei "big data" și a inteligenței artificiale.

Prof. Dr. Rodica Pop-Buşui este membru de onoare al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab şi un susţinător activ al activităţii şi proiectelor desfăşurate de către Societate. Este o prezenţă constantă ca şi lector atât în cadrul Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic, cât şi în cadrul Şcolii de Vară Neurodiab.

Întreaga ceremonie de decernare a titlului de Larry D. Soderquist Professor in Diabetes poate fi urmărită mai jos: