200 de medici au participat la Congresul Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic 2019

28.10.2019

Cea de-a VII-a ediție a Congresului Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic, cu participare internațională, a reunit două sute de profesioniști din domeniul sănătății, medici și asistenți medicali, care se ocupă, în special, de îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat și care au complicații la nivelul piciorului. În România, este singura manifestare științifică dedicată neuropatiei diabetice și piciorului diabetic.

Participanții, 200 de medici (rezidenți și specialiști) din diverse specialități, au descoperit noutățile și progresele înregistrate în domeniul complicațiilor diabetului zaharat. Pe parcursul evenimentului, aceștia au avut șansa să ia contact și să schimbe experiențe și bune practici cu personalități de renume la nivel internațional specializate în neuropatie diabetică și picior diabetic, cât și lideri de opinie din România.

Ne bucurăm și suntem onorați că tinerii medici sunt alături de cauza noastră, de a explora, promova și dezvolta domeniul neuropatiei diabetice în țara noastră. Aceștia beneficiază cel mai mult de schimbul de informații și experiențe din domeniul neuropatiei diabetice și reprezintă viitorul sistemului medical.

Neuropatia diabetică – o afecțiune cu (prea) multe fețe

Conferinţa-dezbatere "Neuropatia diabetică, o afecţiune cu (prea) multe feţe. Din inimă...până în vârful piciorului: recunoaşte semnele!" a deschis această manifestare științifică. Scopul dezbaterii a fost de a trage un semnal de alarmă asupra simptomelor și manifestărilor specifice neuropatiei diabetice, care pot fi depistate la timp pentru a limita evoluția negativă ulterioară.

Simptomele neuropatiei diabetice se pot depista relativ ușor dacă se acordă atenție unor manifestări senzoriale la nivelul piciorului. Însă, există și cazuri în care boala este asimptomatică și este diagnosticată tardiv.

Consensul în rândul experților este că pentru o îngrijire medicală corectă a persoanei cu diabet și complicații la nivelul piciorului este nevoie de creșterea calităţii serviciilor medicale, cât şi limitarea, prin abordare timpurie, a apariției altor complicații și a urmărilor acestora, care pot fi invalidante și conduc la scăderea calității vieții. Doar în acest fel se poate institui un management de succes, care să scadă riscul de apariție al ulcerațiilor și al amputațiilor la nivelul piciorului.

Program științific de înalt nivel și cu accent pe interactivitate

Toate subiectele abordate în cadrul Congresului au vizat creșterea gradului de conștientizare a problematicii neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, ca fiind două dintre cele mai severe și invalidante complicații ale diabetului zaharat. În acest context, s-a urmărit un program științific de înaltă calitate ce a cuprins conferințe urmate de paneluri de discuții, cât și prezentări de caz în care s-a pus accent pe interactivitate.

Printre subiectele abordate s-au aflat: neuropatia diabetică din perspectiva tânărului diabetolog, durerea neuropată la persoanele cu diabet, procesul de reglare glicemică, diagnosticul și managementul neuropatiei diabetice autonome cardiovasculare, legătura dintre neuropatia diabetică și deficitul de vitamina D, noi tehnici de diagnosticare și tratament ale neuropatiei diabetice, ghidul Grupului Internațional de Lucru pe Picior Diabetic (IWGDF) despre standardele internaționale de îngrijire a persoanelor cu diabet și complicații, legătura dintre disfuncția erectilă și bolile metabolice, impactul neuropatiei diabetice asupra fricii de a ieși public cu această boală, limitările funcționale la persoanele vârstnice cu diabet zaharat, implicațiile memoriei metabolice în neuropatia diabetică sau neuropatia craniană la persoanele cu diabet zaharat.

Congresul Neurodiab reunește unii dintre cei mai importanți speakeri la nivel internațional și național în domeniul neuropatiei diabetice și piciorului diabetic

Au fost prezenți la eveniment lideri de opinie la nivel național: Prof. Dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Conf. Dr. Ioan Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, Dr. Tudor Lupescu, medic primar neurolog și Vicepreședinte al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Dr. Eduard Catrina, medic primar chirurgie generală și Șef de Lucrări Chirurgie Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, Dr. Raluca Popescu, medic primar și Șef de Lucrări disciplina de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași, Dr. Bogdan Florea, medic primar neurologie, Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie și formator în medicina familiei, Dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generală în cadrul secției Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Clinic Județean de Urgențe Cluj, Conf. Dr. Cornelia Bala, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” şi preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, Prof. Dr. Simona Georgescu, medic primar dermatolog şi activează în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară U.M.F. ”Carol Davila” București ca şef al disciplinei de Dermatologie, Dr. Aurelian Ranetti, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Conf. Dr. Gabriel Prada, directorul medical al Institutului "Ana Aslan" şi Preşedinte al Societăţii Române de Gerontologie și Geriatrie, Cosmina Bondor, șef de lucări la Disciplina de Informatică Medicală și Biostatistică în cadrul UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj, Dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca şi Conferentiar UMF "Carol Davila" Bucureşti, Dr. Zinaida Alexa, președintele Societății de Endocrinologie din Republica Moldova, Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și membru al Board-ului stiințific al “Fundației pentru alimentație sănătoasă“, Dr. Adrian Cursaru, medic primar ortopedie și traumatologie, Drd. Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca, Dr. Emilia Rusu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Asist. Univ. în cadrul UMF "Carol Davila" București, Dr. Daniel Cosma, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Dr. Andra Nica, medic rezident Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Diana Sima, medic rezident Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cât și Dr. Claudia Topea, de asemenea medic rezident Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Am fost onorați de prezența susținătorilor de la nivel internațional ai activității Asociației de Podiatrie: Prof. Dr. Rodica Pop-Bușui, din cadrul departamentului de medicină internă si endocrinologie a Universității din Michigan, SUA; Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru din Marea Britanie; Prof. Alfred Gatt, podiatru și Prof. Cynthia Formosa, podiatru și șef al departamentului de podiatrie al Facultății de Științe Medicale, ambii din Malta; Prof. Dr. Dan Ziegler, directorul Centrului de Diabet al Universității din Dusseldorf, Prof. Dr. Nikolaos Papanas, în cadrul Universităţii Thrace, Grecia, în departamentul de medicină internă, divizia diabet, cât și preşedinte al Grupului de Studiu pentru Piciorul Diabetic (DFSG) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD);  Prof. Dr. Vincenza Spallone, medic endocrinolog în cadrul Universităţii Rome Tor Vergata, specializată pe neuropatie diabetică; Prof. Dr Nicolaas Schaper din cadrul Spitalului Universitar Maastricht, Olanda, în departamentul endocrinologie și unul dintre membri fondatori ai Grupului Internaţional de Lucru pe Picior Diabetic (IWGDF).

Succesul Congresului Neurodiab 2019 se datorează și partenerilor noștri, care au contribuit la realizarea unei manifestări științifice reușite.

Sănătatea Press Group a asigurat cu înalt profesionalism managementul evenimentului.

Worwag Pharma România, Novo Nordisk, KRKA, Pfizer, Senera Pharma, GrandPharma și Alphega au oferit susținere financiară pentru desfășurarea evenimentului.

Parteneri științifici au fost Asociația de Podiatrie, Asociația Română de Educație în Diabet și Fast Fizio School. Serviciile de cazare și transport au fost asigurate de operatorii de turism New Star Services, WENS - The Travel Agency și Aerotravel. Partenerii media strategici: SanatateaTV.ro și Ro Health Review, alături de ROmedic, Jurmed Jurnal de Sănătate, Săptămâna Medicală și Medical Business. Materialele Congresului au fost realizate de agențiile de publicitate Vitrina Advertising și More Graphic Design.

Vă așteptăm și anul viitor la cea de-a VIII-a ediție a Congresului Neurodiab, care se va desfășura în perioada 19 – 20 iunie 2020, la Cluj-Napoca. Înscrierile se vor deschide la începutul anului viitor.

Pentru informații suplimentare legate de activitatea și manifestările noastre, vă rugăm să ne urmăriți pe canalele noastre din mediul online:

Website: www.neurodiab.org

Facebook: https://business.facebook.com/neurodiab/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/13056805/

Twitter: https://twitter.com/neurodiab

Instagram: https://www.instagram.com/neurodiab/

 

Despre Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab:

Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab a fost înființată în anul 2012, pentru explorarea, promovarea și dezvoltarea domeniului neuropatiei diabetice, în conformitate cu standardele internaționale.

Societatea desfășoară activități de ordin medical și științific, de cercetare și pregătire profesională, sporind accesul la educație medicală continuă pentru specialiștii în neuropatie diabetică și din ariile medicale conexe.