Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, prezentă la Școala Internațională de Vară de Neurologie 2019

11.07.2019

Cea de-a XIV-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie 2019 și-a primit participanții în perioada 8-10 iulie, la Hotel Alpin, Poiana Brașov. Manifestarea științifică a fost organizată de către Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității din România.

În calitate de partener academic al manifestării, Societatea de Neuropatie Diabetică a contribuit cu o sesiune dedicată neuropatiei diabetice. Această complicație critică a diabetului zaharat necesită o atenție deosebită, deoarece poate conduce la invaliditate și scade calitatea vieții.

Sesiunea dedicată neuropatiei diabetice a avut loc în ultima zi a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie 2019, în data de 10 iulie, între orele 12:00-13:30, și a conținut trei prezentări legate de managementul acestei complicații grave. Trei susținători activi ai activității Societății de Neuropatie Diabetică, prezențe constante în cadrul evenimentelor derulate de Societate, sunt cei care au adus în prim plan teme de interes major în managementul neuropatiei diabetice.

Asist. Univ. Dr. Georgeta Inceu a susținut prezentarea de caz intitulată “Managementul neuropatiei diabetice periferice, de la teorie la practică”. Neuropatia diabetică periferică afectează în jur de 50% dintre persoanele cu diabet zaharat, iar jumătate dintre aceste cazuri sunt asimptomatice. Problematica ridicată de către neuropatia diabetică este cu atât mai pregnantă cu cât această complicație, caracterizată prin leziuni ale nervilor periferici, conduce la pierderea sensibilităților (tactilă, vibratorie, termică și dureroasă) și favorizează apariția ulcerațiilor la nivelul membrelor inferioare.

Asist. Univ. Dr. Camelia Vonica a susținut prezentarea de caz intitulată “Acidul alfa-lipoic în formă orală pentru managementul neuropatiei diabetice autonome și periferice”. Prezentarea va evidenția rezultatele administrării a 600 mg de acid alfa-lipoic pe cale orală unei persoane de sex masculin cu diabet zaharat de tip 2 pentru tratamentul neuropatiei autonome cardiovasculare și a polineuropatiei distală simetrică.

Daniel-Tudor Cosma, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, a susținut prezentarea “Podiatrul – elementul cheie în echipa multidisciplinară de reducere a amputațiilor în rândul persoanelor cu neuropatie diabetică”. Podiatrul este profesionistul din domeniul sănătății care se ocupă de îngrijirea piciorului în rândul populației generale, cât și de îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat și care au complicații la nivelul picioarelor. Federația Internațională a Podiatrilor (FIP-IFP) și D-Foot International militează pentru introducerea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic, deoarece prezența acestuia poate conduce la reducerea cu 85% a numărului de amputații cauzate de diabetul zaharat și complicațiile sale.

Prezența în cadrul Școlii Internaționale de Vară de Neurologie 2019 ne-a bucurat și ne-a onorat în egală măsură. Prin activitățile desfășurate, Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab se implică la nivel înalt în formarea și extinderea continuă a domeniului neuropatiei diabetice în România.