Școala de Vară Neurodiab în cel de-al VIII-lea an – tradiția continuă cu succes

25.07.2019

A VIII-a ediție a Școlii de Vară Neurodiab 2019 a reunit peste două sute de profesioniști din domeniul sănătății, medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți, care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică și picior diabetic.

Manifestarea științifică a avut loc în perioada 17-21 iulie 2019, la Hotel Internațional în Sinaia, și a avut tema “Stop amputation! Act now! Your contribution to diabetic foot care.”

Fiind adresată profesioniștilor care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat care au complicații critice, cum este neuropatia diabetică și piciorul diabetic, la Școala de Vară Neurodiab au participat tineri medici, rezidenți și specialiști, din diverse specialități, cât și asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți.

Această abordare multidisciplinară a fost unul dintre aspectele subliniate în cadrul manifestării. Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului și care determină afectarea nervilor. La nivelul picioarelor, această complicație poate duce la diminuarea până la lipsa sensibilității vibratorii, termice și dureroase și se poate ajunge la ulcerații și risc crescut de amputație.

Pe parcursul evenimentului, participanții au avut șansa să ia contact și să schimbe experiențe și bune practici cu personalități de renume la nivel internațional specializate în prevenția, diagnosticul și tratamentul modern al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic, cât și lideri de opinie din România. Consensul în rândul acestor experți este că pentru un management de succes al acestei afecțiuni complexe este nevoie de o abordare multidisciplinară.

În acest context, s-a urmărit un program științific de înaltă calitate ce a cuprins conferințe urmate de paneluri de discuții, cât și prezentări de caz dedicate tehnicilor moderne de diagnosticare precoce și de tratament al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic.

Printre subiectele abordate s-au aflat: epidemiologia neuropatiei diabetice, screening-ul și diagnosticarea neuropatiei diabetice distale simetrice și autonome, abordări practice în managementul neuropatiei diabetice: o perspectivă germană, metodologia cercetării în cazul neuropatiei diabetice sau rolul benfotiaminei în tratamentul neuropatiei diabetice.

Obiectivul final al manifestării a fost reprezentat de creșterea calităţii serviciilor medicale de îngrijire a persoanelor afectate de neuropatie diabetică, precum şi limitarea, prin abordare timpurie, a apariției altor complicații și a urmărilor acestora, care pot fi invalidante și conduc la scăderea calității vieții.

Au fost prezenți la eveniment lideri de opinie la nivel național: Prof. Dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, Conf. Dr. Ioan Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie, Dr. Bogdan Florea, medic primar neurologie, Dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurologie, Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, cât și Drd. Fiziokinetoterapeut Iulia Drăgoi Iovanca.

Am fost onorați de prezența susținătorilor de la nivel internațional ai activității Societății de Neuropatie Diabetică: Prof. Dr. Rodica Pop Bușui, director al Centrului de Neuropatie din cadrul Universității Michigan, și Lee Rogers, chirurg podiatru, ambii din SUA; Prof. Frank Bowling, chirurg podiatru și David Dunning, podiatru, ambii din Marea Britanie; Prof. Alfred Gatt, podiatru și Prof. Cynthia Formosa, podiatru și șef al departamentului de podiatrie al Facultății de Științe ale Sănătății, ambii din Malta; Dr. Bruce Perkins, profesor în cadrul Diviziei de Endocrinologie și Metabolism al Universității din Toronto; Dr. Alin Știrban, directorul Diviziei de Endocrinologie și Complicații Diabetice, la Institutul pentru Cercetarea Metabolică Profile din Neuss, Germania; Naseer Ahmad, chirurg vascular în cadrul Manchester University Foundation Trust din Marea Britanie, cât și Dr. Hannah Jarvis și Matthew Allen, ambii fiind podiatri din Marea Britanie.

Mai mult, prin intermediul unor sesiuni live i-am avut alături de noi și pe David Armstrong, chirurg podiatru şi profesor în chirurgia picioruui și a gleznei în cadrul Facultăţii de Medicină Keck a Universităţii California de Sud, cât și pe Dr. Robert Frykberg, chirurg podiatru și profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Arizona, ambii din SUA.

În cadrul manifestării, elementul surpriză a fost Jeopardy Game, care a fost, din nou, unul dintre punctele de atracție. Douăzeci de medici au concurat pentru 5 premii foarte atractive. Astfel, oferim felicitări Alexandrei Romanov, din Iași, Claudiei Topea, din București, și Ancăi Pavel, din Craiova, pentru câștigarea unui premiu care constă în participarea la a 56-a întâlnire anuală a EASD (European Association for the Study of Diabetes), de la Viena, în perioada 21-25 septembrie 2020.  

Felicitări și lui Teodor Salmon, din București, și lui Andrei Costache, din Craiova, pentru câștigarea unui premiu care constă în participarea la Neurodiab EASD 2020.

Succesul Școlii de Vară Neurodiab 2019 se datorează și partenerilor noștri, care au contribuit la realizarea unei manifestări științifice reușite.

Sănătatea Press Group a asigurat cu înalt profesionalism managementul evenimentului.

Worwag Pharma Romania a oferit susținere financiară pentru desfășurarea evenimentului.

Parteneri științifici au fost Asociația Română de Educatie în Diabet și Fast Fizio School.  Serviciile de cazare și transport au fost asigurate de operatorii de turism New Star Services, WENS - The Travel Agency și Aerotravel. Partenerii media strategici: SanatateaTV.ro și Ro Health Review, alături de ROmedic, Jurmed Jurnal de Sănătate, Săptămâna Medicală și Medical Business. Materialele Școlii de Vară Neurodiab au fost realizate de agențiile de publicitate Vitrina Advertising și More Graphic Design (MGV).

Vă așteptăm și anul viitor la cea de-a noua ediție a Școlii de Vară Neurodiab, care se va desfășura în perioada 15 – 19 iulie 2020. Pentru informații suplimentare și înscrieri, vă rugăm să ne urmăriți în mediul online pe site-ul nostru Neurodiab.org, pe pagina noastră de Facebook și pe cea de LinkedIn.

Despre Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab:

Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab a fost înființată în anul 2012, pentru explorarea, promovarea și dezvoltarea domeniului neuropatiei diabetice, în conformitate cu standardele internaționale. Societatea de Neuropatie Diabetică desfășoară activități de ordin medical și științific, de cercetare și pregătire profesională, sporind accesul la educație medicală continuă pentru specialiștii în neuropatie diabetică și din ariile medicale conexe.