Polineuropatia diabetică şi recomandările internaţionale



Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab

Ce este polineuropatia diabetică?

Polineuropatia diabetică este o afecţiune heterogenă din punct de vedere clinic, cu multiple provocări în ceea ce privește diagnosticul şi managementul acesteia. Totodată, se poate afirma faptul că polineuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente şi invalidante complicaţii cronice ale diabetului zaharat, fiind prezentă la aproximativ 25% dintre pacienţi.

În ce constă screening-ul polineuropatiei diabetice?

Screening-ul este o modalitate simplă, uşor accesibilă personalului medical. Cred că o mai largă cunoaştere a importanţei acestei patologii şi a procedurilor de screening şi de către colegii din alte specialităţi la care ajunge pacientul cu diabet zaharat, deseori poate duce la o detecţie mai timpurie a afecţiunii. Principalul beneficiar al tuturor acestor măsuri rămâne pacientul cu neuropatie diabetică. El trebuie să fie informat încă din momentul diagnosticului diabetului despre riscul de a dezvolta complicaţii, despre necesitatea de a fi mult mai responsabil în ceea ce priveşte recunoaşterea simptomelor neuropatiei diabetice, cu inspecţia zilnică a picioarelor şi prezentarea promptă la medic, în cazul apariţiei unei ulceraţii.

Cum diagnosticăm această complicaţie a diabetului zaharat?

Diagnosticul clinic al polineuropatiei diabetice este relativ facil. Recunoşterea simptomelor include: durerea neuropată descrisă de pacient ca fiind o senzaţie de arsură, înţepătură sau furnicături la nivelul membrelor inferioare, însoţite de parestezii sau de amorţeli. Aceste acuze se intensifică de obicei noaptea, interferând cu calitatea somnului şi, implicit, cu calitatea vieţii pacienţilor. Examinarea clinică poate releva afectarea fibrelor nervoase periferice cu teste simple şi uşor de aplicat. Astfel, în regim ambulator se poate evalua sensibilitatea de tip vibratorie, dureroasă, termică şi presională. Datele din examenul clinic trebuie interpretate în contextul unui diagnostic diferenţial cu alte neuropatii, cum ar fi cele cauzate de abuzul de alcool, hipotiroidism, deficit de vitamina B12, boala arterială periferică, neoplazii şi alte boli inflamatorii şi infecţioase.

Care sunt recomandările Consensului pentru screening elaborat de experţii internaţionali?

Recomandările Consensului pentru screening-ul, diagnosticul şi managementul polineuropatiei diabetice senzitivo-motorii vizează îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale şi reducerea diferenţelor în abordarea clinică a acestei patologii. Acest Consens se adresează atât medicilor specialişti, cât şi medicilor de familie în vederea reducerii prevalenţei neuropatiei diabetice, această complicaţie cu puternic impact socio-economic. Dar, totodată, Consensul demonstrează şi beneficiile tratamentului neuropatiei diabetice centrat pe pacient.

Cum vine acest Consens în sprijinul clinicienilor în practica clinică?

Există trei mari deziderate în managementul integrat al polineuropatiei diabetice, conform Consensului experţilor internaţionali publicat în luna septembrie 2021 în Diabetes Research and Clinical Practice. În cadrul primului deziderat vorbim de controlul optim al diabetului zaharat prin modificarea stilului de viaţă, tratament anti-hiperglicemiant corespunzător şi intervenţie multifactorială asupra riscului cardiovascular. Cel de-al doilea deziderat vizează tratamentul orientat spre mecanismele fizio-patologice ale afecţiunii cu acid alfa lipoic şi Benfotiamină. În ceea ce privește al treilea deziderat, acesta are în vedere tratamentul simptomatic al durerii ce include utilizarea antidepresivelor, anticonvulsivantelor, opioidelor, dar şi alte opţiuni non-farmacologice.

Cum a influenţat COVID-19 managementul piciorului diabetic?

Pandemia de COVID-19 şi transformarea masivă a serviciilor medicale în telemedicină a adus, cu sine, provocări în ceea ce priveşte managementul piciorului diabetic. Ajustarea tratamentului diabetului zaharat s-a realizat relativ uşor prin telemedicină, dar îngrijirea piciorului afectat de polineuropatia diabetică nu poate fi realizată la distanţă decât după o stratificare corectă a riscului. Astfel, Consensul recomandă o evaluare iniţială a simptomatologiei prin telemedicină, iar pacienţilor care au nevoie doar de tratament,  acesta se poate institui „de la distanţă”. Însă, acolo unde există risc crescut de ulceraţie, se recomandă prezentarea cât mai urgentă în cabinetul medical, în ciuda riscului pandemic.

Care sunt recomandările Ghidului de Management al Diabetului Zaharat 2021?

Ghidul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, publicat în 2021, subliniază recomandările pentru neuropatia diabetică. Astfel, managementul persoanelor cu diabet zaharat şi complicaţii cronice necesită o abordare holistică multidisciplinară prin depăşirea graniţelor între domeniile medicale. Totodată, Ghidul subliniază şi faptul că prevenţia este cel mai important instrument în managementul neuropatiei şi constă în echilibrul metabolic optim încă din perioada de prediabet, înainte de a apărea modificările ireversibile din neuropatia diabetică.

 

Interviu publicat in revista Medical Business 2022