Şcoala de Vară Neurodiab - Prezentare de caz



Interviu cu Asist. Univ. Dr. Andra Nica 

Despre ce a fost vorba în prezentarea de caz de la Școala de Vară Neurodiab 2021?

Am prezentat cazul unui pacient cu diabet zaharat insulinonecesitant dezechilibrat şi complicat. Pe parcursul evoluției diabetului a avut numeroase complicații la nivelul membrelor inferioare care au dus în final la efectuarea unor amputații seriate la nivelul piciorului stâng.

Care au fost motivele internării şi istoricul bolii? 

Acesta s-a prezentat la internare relatând sindrom poliuropolidipsic, durere şi parestezii de membre inferioare, dar şi o ulcerație plantară stângă cu evoluție trenantă.

În ceea ce privește istoricul bolii, acesta a fost diagnosticat cu DZ în anul 2002 şi la numai 2 ani distanţă a fost diagnosticat cu PNP, în anul 2006 s-a evidențiat HTA, BCI şi hepatită cronică postvirală B şi C, iar la 5 ani distanţă de la diagnostic acesta a suferit un AVC, cu ocazia căruia s-a evidențiat dislipidemia şi BAP. Tot în acea perioadă a fost suspus unei intervenții chirurgicale pentru ulcer gastric. În anul 2008, la 6 ani distanţă de la diagnostic, pacientul a prezentat modificări sugestive pentru RDNM. În anul 2012 pacientul a fost diagnosticat cu picior Charcot, iar de atunci a suferit amputații seriate la nivelul piciorului stâng. În anul 2014 i s-a amputat degetul 1 picior stâng pentru osteita supurata la acel nivel, în anul 2016 a suferit o amputație la nivelul piciorului stâng secundară unei necroze şi a apărut o nouă leziune ulcerativă la nivelul spațiului 4 picior drept. În anul 2017 pacientul a fost diagnosticat cu osteită supurată la nivelul bontului MT1 picior stâng şi o ulcerație plantară stângă care nu s-a vindecat până la momentul internării datorită controlului metabolic deficitar.

Ce s-a constatat în cadrul examenului clinic? 

În urma efectuării examenului clinic s-a decelat un indice de masă corporală care încadrează pacientul în clasa de obezitate gradul 1, facies pletoric, asimetrie facială, dermatită ocra la nivelul gambelor bilateral şi lipodistrofie hipertrofică paraombilical stângă. S-a evidențiat de asemenea o diferență semnificativă a TA sistolică între clino şi ortostatism de 25 mmHg, puls prezent pe partea stângă la aa. pedioasă și tibială posterioară; puls absent pe partea dreaptă la aa. pedioasă și tibială posterioară, însă prezent la nivelul a. poplitee drepte şi o ulceraţie plantară stângă fără semne de suprainfecție.

Care a fost diagnosticul şi recomandările de tratament? 

Diagnosticul principal al pacientului a fost de diabet zaharat tip 2 insulinonecesitant dezechilibrat si complicat micro si macrovascular. Pacientul a primit recomandare de insulinoterapie în regim bazal bolus cu analog rapid de insulină Aspart şi analog bazal de insulină Glargine U300, alături de metformin si dapagliflozin, iar pentru îmbunătăţirea controlului glicemic şi scăderea riscului CV i s-a asociat dulaglutid la actuala schemă de tratament.

Care a fost legătura dintre neuropatie şi COVID -19?

Existența unui continuu fiziopatologic în DZ, HTA, boli cardiovasculare, care cuprind o activitate simpatică crescută, în combinație cu hipoxia poate predispune la creșteri suplimentare ale activității simpatice în timpul infecției cu COVID-19. Pacienții cu COVID-19, cu sevraj parasimpatic datorită comorbidităților, pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta creșteri marcate ale eliberării de citokine datorită lipsei unui reflex antiinflamator neuro-vagal complet funcțional, cu evoluție rapidă către exitus.

În ce constă particularitatea cazului?

Particularitatea cazului constă în apariția unor modificări de tip picior Charcot după doar 10 ani de la diagnostic, urmat de apariția unor amputații seriate cu ulcerație activă și iminența unei amputații înalte, dar si de evoluția pe termen scurt care a fost nefavorabilă datorită asocierii dintre infecția SARS-CoV-2, DZ2 și neuropatia autonomă cardiovasculară.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com