Școala de Vara Neurodiab 2021



Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab

Doamna Profesor, care este prevalenţa neuropatiei diabetice în România?

Conform studiului realizat de Societatea de Neuropatie Diabetică, doi din trei pacienți cu diabet zaharat au şi neuropatie diabetică. Vorbim, așadar, de o asociere a acestei complicaţii într-o pondere extrem de mare. Conform aceluiaşi studiu, asocierea neuropatiei cu ulcerație este de 15%. Iar prezenta neuropatiei diabetice si a amputației fiind de 4%. În aceste condiții, trebuie să realizăm o îngrijire cât mai atentă a persoanelor cu neuropatie diabetică astfel încât, să nu se ajungă la acest tip de complicații reprezentate de ulcerație şi, mai departe, la amputația membrelor inferioare.

Care sunt recomandările Asociației Americane de Diabet în 2021?

Atunci când vorbim de recomandările Asociației Americane de Diabet 2021 vorbim în primul rând de screening-ul neuropatiei. La toți pacienții nou descoperiti cu diabet zaharat tip 2 trebuie evaluată prezența neuropatiei diabetice chiar de la momentul diagnosticului. La cei cu diabet zaharat de tip 1, evaluarea se realizează la 5 ani după diagnostic. De cele mai multe ori diagnosticul de neuropatie diabetică este dificil de realizat pentru că nu toți pacienții prezintă semne şi simptome specifice, dar prin determinări ale sensibilității periferice, prin teste simple, se poate pune diagnosticul de polineuropatie diabetică periferică.

Care este relația dintre neuropatia diabetică şi COVID-19?

Atât pe parcursul anului 2020, cât și la începutul acestui an au fost publicate mai multe date care ne arată că, legătura dintre neuropatia diabetică şi SARS-CoV-2 vizează, pe de o parte, implicarea citokinelor pe fondul modificării statusului inflamator specific diabetului, şi aici vorbim despre interleukina 1, interleukina 6, interleukina 8 şi respectiv despre TNF-alfa. Pe de altă parte, ştim că SARS-CoV-2 induce coagulopatii rezultate din modificările endoteliale, cu creşterea riscului de răspândire a microtrombilor în vasele periferice, ceea ce generează un risc crescut de ischemie acută a membrelor inferioare, mai ales la cei la care, pe lângă neuropatia diabetică, asociază şi prezența bolii arteriale periferice. De asemenea, vorbim de disfuncții ale sistemului nervos autonom, care înseamnă un dezechilibru între simpatic şi parasimpatic şi care poate genera și modificări ale statusului proinflamator la persoanele diabetice cu infecție COVID-19. Iată de ce trebuie să ne gândim de fiecare dată că există un risc asociat atunci când vorbim despre neuropatia diabetica şi SARS-CoV-2.

Poate fi neuropatia diabetică un factor de risc pentru o evoluție mai severă a COVID-19?

Şi în acest sens s-au făcut o serie de studii, a caror rezultate s-au publicat chiar la începutul acestui an, în care se subliniază că cel mai important lucru este managementul neuropatiei diabetice, mai ales în condițiile spitalizării persoanelor cu SARS-CoV-2 şi inițierea unui tratament adecvat pentru aceşti pacienți astfel încât, să fie realizat un control metabolic cât mai bun, asociind totodată şi tratamentul specific neuropatiei diabetice.

Care este feedback-ul Şcolii de Vară Neurodiab 2021?

La Şcoala de Vară Neurodiab 2021 am simtit cu totii bucuria revederii, si ca, totodata, am reușit să ne întâlnim chiar dacă acest lucru a fost doar virtual. Ne-am bucurat foarte mult ca invitatiile noastre au fost onorate de personalitati științifice marcante din Europa, şi aici vorbim de Prof. Dr. Tamas Varkonyi din Ungaria, de Prof. Dr. Ariel Andrés Odriozola Orlandi din Spania și de Asist. Prof. Dr. Gidon J. Bönhof din Germania. Bineînțeles a revenit la Şcoala de Vară doamna Profesor Rodica Pop-Buşui cu o prezentare ştiințifică de excepție, prezentându-ne rezultatele unui studiu desfăşurat în Statele Unite realizat doar pe persoane cu diabet zaharat şi infecţie COVID-19. Totodată, Şcoala de Vară a marcat, pe lângă bucuria reîntâlnirii, faptul că atât la nivel internațional, dar şi la nivel național îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică şi COVID-19 a fost o provocare.  

În acelaşi timp, ne dorim ca Şcoala de Vară Neurodiab 2022 să ne vedem față în față şi să reușim astfel să împărtăşim şi din experiența noastră practică în cadrul unor discuții mult mai profunde și nu doar realizate în mediul virtual.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com