Neuropatia diabetică în timpul pandemiei COVID-19



Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab

Foto Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

În data de 16 aprilie 2021, Societatea de Neuropatie Diabetică-Neurodiab a organizat conferința-dezbatere de tip webinar cu tema “Diagnosticarea și managementul pacientului cu neuropatie diabetică. Provocări în pandemia COVID-19” dedicată profesioniștilor din domeniul sănătății. Conferința online a fost realizată sub coordonarea doamnei Profesor Dr. Gabriela Radulian, președintele Neurodiab, care a avut amabilitatea să ne acorde acest interviu. Temele dezbătute în cadrul conferinței au fost despre: Problematica neuropatiei diabetice - context internațional; Accesul pacienților la diagnosticul, tratamentul și educație în neuropatie diabetică.

 

Doamna Profesor, care sunt cele mai mari provocări în timpul pandemiei COVID-19?

Cele mai mari provocări în timpul pandemiei COVID-19 sunt legate de consultații, deoarece majoritatea se desfășoară online, prin telefon și prin diverse aplicații mobile. Din păcate, acestea aduc mari provocări în comunicarea medic-pacient. Pe de altă parte, există și teama pacienților de a ajunge la cabinetul de consultații din Ambulatorul de specialitate sau de a veni să se interneze în condițiile în care prezentau leziuni la nivelul piciorului diabetic. Această situație a determinat persoanele cu simptome de neuropatie diabetică să se prezinte la medic cu mare întârziere sau numai atunci când stadiul bolii s-a agravat. Consultațiile online au făcut ca medicul să nu poată observa semnele specifice neuropatiei diabetice, iar atunci când a fost posibilă consultația fizică stadiul de evoluție a neuropatiei diabetice era mai sever. De aceea, din cauza adresabilității scăzute ne-am confruntat și cu foarte multe situații în care pacienții au venit cu leziuni extinse și, uneori, au ajuns direct la chirurgie unde s-a practicat amputația.

De ce este importantă implicarea medicilor în tratamentul și educația terapeutică a pacienților cu diabet zaharat?

Pandemia COVID-19 ne-a determinat, mai mult ca oricând, să acordăm o atenție sporită educației persoanei cu neuropatie diabetică. Este important să comunicăm cu pacienții ori de câte ori aceștia resimt o modificare la nivelul piciorului. Este important ca ei să ia legătura urgent cu medicul curant. Avem chiar un protocol de abordare a piciorului diabetic în funcție de stadiul leziunilor care există. Imaginile pot fi transmise prin telemedicină, pe telefon sau pur și simplu se realizează o înregistrare video. Însă, comunicarea este extrem de importantă pentru a nu ajunge la acele forme grave, care sunt generate tocmai de faptul că pacientul nu a comunicat cu medicul. Este de subliniat, totodată, importanța consultațiilor față în față dacă leziunile sunt ulcerate, suprainfectate sau, într-o situație mai nefericită, dacă a apărut deja gangrena. Pacientul trebuie să se prezinte la spital pentru a putea realiza o consultație multidisciplinară în care este implicat atât diabetologul, asistentul podiatru și medicul chirurg.

În cadrul conferinței ați vorbit despre modelul STRIDE. Ce este modelul STRIDE și în ce constă acest protocol?

Modelul STRIDE este extrem de eficient în stratificarea riscului și triajul pacienților cu picior diabetic, inclusiv ulcere, în timpul pandemiei. Protocolul a menținut normele impuse de distanțare fizică și socială, folosind telediabetologia și permite consultațiile față-în-față doar dacă este absolut necesar. În consecință, se poate preveni răspândirea infecției COVID-19 în rândul pacienților și personalului medical. Protocolul STRIDE are în vedere stratificarea riscului în ceea ce privește piciorul diabetic și trebuie să subliniez faptul că persoana cu neuropatie diabetică trebuie să își examineze zilnic picioarele. Controlul glicemic are un rol esențial! Niciodată nu trebuie întreruptă medicația recomandată pentru diabet și, mai mult, trebuie administrat și tratamentul pentru neuropatia diabetică.

Acest protocol STRIDE evidențiază și riscul crescut al piciorului diabetic în condițiile în care apar leziuni, ulcerații sau infecții. În aceste situații, monitorizarea este mult mai frecvent realizată, prezentarea la medic fiind absolut necesară. Numai în acest mod putem scădea riscul crescut de amputație! Din păcate, în perioada COVID-19 majoritatea celor care s-au prezentat la camera de gardă a fost reprezentată de persoanele cu diabet cu leziuni extinse, cu gangrenă și, de cele mai multe ori, din nefericire, piciorul nu a mai putut fi salvat.

În contextul actual, ce soluții avem pentru un management eficient al piciorului diabetic?

În primul rând, educația persoanelor cu neuropatie diabetică este vitală! Trebuie atent monitorizată glicemia și respectată terapia medicală nutrițională și, mai ales, obligativitatea continuării tratamentului pentru diabet zaharat. În plus, este esențial ca persoana cu neuropatie diabetică să se prezinte la medic ori de câte ori apar probleme la nivelul piciorului.

Care sunt concluziile în urma conferinței-dezbatere?

Conferința-dezbatere a adus în prim-plan provocările cu care specialiștii se confruntă în această perioadă complicată, precum și eforturile pe care aceștia le fac pentru a asigura un management integrat al persoanelor cu neuropatie diabetică. Ea trebuie tratată cu seriozitate, consecințele ei fiind critice pentru pacientul cu neuropatie diabetică, educația terapeutică trebuie să fie continuă, iar tratamentul său să fie administrat conform recomandărilor. Este cât se poate de clar că obiectivul nostru rămâne și în perioada pandemiei COVID-19 îmbunătăţirea asistenței medicale ce vizează piciorul diabetic, însă mai ales creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu neuropatie diabetică.

 

Material realizat cu sprijinul Medical Business: www.medicalbusinesspress.com