Premiul Neurodiab 2017



Premiul Neurodiab 2017

TRADIŢIE

PARTENERIAT

PROFESIONALISM

 

 

În cadrul Şcolii de Vară 2017 s-au anunţat şi câştigătorii Premiului Neurodiab, premiu adresat tinerilor rezidenţi şi specialişti cu lucrări în domeniul Neuropatiei Diabetice şi al Piciorului Diabetic, deja o tradiţie pentru Societatea de Neuropatie Diabetică. Câștigătorii Premiului Neurodiab din acest an sunt: Dr. Diana Sima, Dr. Andra Nica şi Dr. Daniel Cosma. Premiul Neurodiab oferă câştigătorilor şansa de a participa în luna septembrie la cea de-a 53-a Întâlnire Anuală a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului de la Lisabona (Portugalia) – cel mai important eveniment ştiinţific internaţional pe tema diabetului şi a complicaţiilor acestuia unde vor fi prezentate cele mai recente studii internaţionale din diabetologie, cât şi din domeniile conexe acesteia, precum boli metabolice, endocrinologie sau neurologie. Câştigătorii Premiului Neurodiab vor avea ocazia să interacţioneze cu lectori de prestigiu din Europa și din lume şi să dobândească noi cunoştinţe extrem de folositoare în ceea ce priveşte diagnosticarea, tratamentul şi controlul diabetului şi al complicaţiilor acestuia. Acordarea Premiului Neurodiab 2017 reflectă obiectivul Societăţii de Neuropatie Diabetică de a se implica activ în educarea şi dezvoltarea profesională a tinerilor medici. O altă secţiune a Şcolii de Vară a fost cea a prezentărilor de caz. Premiul Şcolii de Vară se acordă pentru cele mai bune prezentări de caz. Premianţii Şcolii de Vară Neurodiab 2017 au fost: Dr. Cristina Croitoru, Dr. Ştefan Cristescu, Dr. Alina Fărcaş, Dr. Claudia Topea şi Dr. Daniel Cosma.

Medicii rezidenţi şi specialişti care desfăşoară activităţi în sfera neuropatiei diabetice sau a piciorului diabetic și doresc să se înscrie în cursa pentru Premiul Neurodiab 2018 pot trimite lucrările complete pe teme din aceste domenii, însoţite de un CV şi de o scrisoare de recomandare la adresa de e-mail secretariat@neurodiab.com până la data de 31 mai 2018. Câștigătorii Premiului Neurodiab 2018 vor fi anunțati în cadrul Şcolii de Vară Neurodiab 2018, care se va desfăşura în perioada 19-22 iulie 2018, la Sinaia. Premiul Neurodiab este sponsorizat de compania Wörwag Pharma GmbH&Co.KG.

 

INTERVIURI CU PREMIANŢII NEURODIAB 2017

 Interviu cu Dr. Diana Sima

 Ce reprezintă Premiul Neurodiab 2017 pentru dumneavoastră?

Încă de anul trecut, când am participat pentru prima dată la Şcoala de Vară Neurodiab şi am văzut lucrările colegilor mei, am fost ambiţionată şi hotărâtă să muncesc mai mult. Neuropatia diabetică reprezintă un subiect de mare interes pentru mine, este un domeniu în care încerc să am o activitate susţinută. Faptul că în acest an am fost unul dintre cei trei câştigători ai premiului Neurodiab, m-a bucurat mult, fiind pentru mine o realizare profesională.

Ce îmi puteţi spune despre studiul prezentat?

În studiul pe care l-am realizat, mi-am propus să evaluez corelaţiile dintre neuropatia diabetică somatică şi autonomă. A fost un studiu transversal, realizat în cadrul unei campanii stradale de conştientizare, informare şi depistare a neuropatiei diabetice. Pe lângă instrumentele clasice de diagnostic, am avut ocazia să realizez şi analiza funcţiei sudomotorii, cu ajutorul unui dispozitiv medical modern şi nou în România; o examinare non-invazivă, la care pacienţii au fost foarte receptivi, spre bucuria mea. Concluziile au fost interesante şi cu importanţă statistică.

Care este opinia dvs. despre Şcoala de Vară Neurodiab 2017?

Şcoala de vară este deja o tradiţie, o dată marcată în calendarul nostru şi care an de an aduce noi surprize şi evenimente inedite. Pentru mine a fost un moment oportun de a-mi îmbunătăţii cunoştinţele, iar workshop-ul referitor la piciorul diabetic a fost mai mult decât mă aşteptam. Faptul că învăţăm de la cei mai importanţi lideri de opinie pe plan naţional dar şi internaţional ne ajută să devenim profesionişti în adevăratul sens al cuvântului, profesionişti care pun interesul pacientului în prim-plan.

 

Interviu cu Dr. Andra Nica

 Ce înseamnă Premiul Neurodiab 2017 pentru dumneavoastră?

Am fost deosebit de surprinsă şi de onorată să obţin acest premiu şi le mulţumesc tuturor celor are au fost alături de mine şi m-au susţinut în efectuarea lucrării pe care am prezentat-o. Acest premiu reprezintă o oportunitate în dezvoltarea mea profesională prin participarea la Congresul European de Diabet.

Ce aţi vrut să evidenţiaţi prin lucrarea pe care aţi prezentat-o, pentru care vi s-a oferit şi Premiul Neurodiab 2017?

Am prezentat un update referitor la abordarea multidisciplinară a piciorului diabetic, cu screening-ul, tratamentul şi complicaţiile piciorului diabetic, complicaţii ce pot apărea la o persoană cu diabet zaharat.

Cum vine Şcoala de Vară Neurodiab din acest an în sprijinul tinerilor medici?

Eu văd Şcoala de Vară ca pe o oportunitate pentru a ne dezvolta din punct de vedere al noţiunilor referitoare la diabetul zaharat şi este foarte utilă pentru toţi rezidenţii din diabet şi din alte specialităţi.

 

Interviu cu Dr. Daniel-Tudor Cosma

 În cadrul Şcolii de Vară ai câştigat două premii: premiul NeuroDiab şi premiul Şcolii de Vară. Cum vă vor ajuta aceste premii în activitatea profesională?

Aceste premii obţinute în cadrul Şcolii de Vară Neurodiab reprezintă o recunoaştere a activităţii ştiinţifice desfăşurate în cadrul acestui domeniu în ultimul an. Aceste premii mă motivează suplimentar în a continua această activitate care conduce în final la creşterea calităţii vieţii persoanelor cu diabet zaharat.   

 Despre ce a fost vorba în lucrările prezentate?

În cadrul cazului clinic am încercat să ilustrez accentuarea simptomatologiei algice în cazul unei paciente cu diabet zaharat tip 1 şi hipervitaminoza B6 ca urmare a administrării din proprie iniţiativă a unui supliment alimentar cu scopul de a-şi îmbunătăţii performanţele sportive. Prin intermediul acestei prezentări, am dorit să atrag atenţia asupra consecinţelor nefaste ale administrării unor suplimente alimentare fără consultarea în prealabil a unui medic. În cadrul studiului efectuat am comparat două metode de stratificare a riscului de ulceraţii în ceea ce priveşte recomandările de screening. Ambele metode au fost validate anterior şi propuse pentru a fi încorporate în activitatea zilnică a medicilor de medicină generală şi de familie. Aceste metode sunt simplu de efectuat, uşor reproductibile şi nu necesită aparatură medicală costisitoare.

Ce părere aveţi despre Şcoala de Vară din acest an?

Şcoala de Vară din acest an se caracterizează prin excelenţă şi rigurozitate ştiinţifică dată de prezenţa unor speakeri recunoscuţi la nivel naţional şi mondial. Problematica abordată în cadrul acestei manifestări este una de mare actualitate şi care oferă participanţilor şansa de a-şi actualiza şi de a se familiariza cu ultimele descoperiri în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul neuropatiei diabetice. Toate acestea vor duce cu siguranţă la creşterea calităţii actului medical în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat.