Interviu cu noul Preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică



Interviu cu Prof. Dr. Gabriela Radulian

 

Noul Preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab

Doamna Profesor Gabriela Radulian este noul Preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, pentru următorii patru ani. A fost aleasă în funcţia deţinută anterior de Dl. Conf. Dr. Ioan Andrei Vereşiu în cadrul Adunării Generale a Societăţii de Neuropatie Diabetică, care a avut loc cu prilejul Şcolii de Vară Neurodiab 2017, de la Sinaia, în luna iulie.

Doamna Profesor, cu ce gânduri preluaţi funcţia de preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică, pentru următorii patru ani?

Este o deosebită onoare pentru mine de a deveni noul preşedinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică. Sunt convinsă că, împreună cu colegii mei care formează acum noua conducere a Societăţii de Neuropatie Diabetică pentru următorul mandat, ne vom propune obiective îndrăzneţe, care să genereze creşterea notorietăţii şi a imaginii Societăţii de Neuropatie Diabetică, având drept focus îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică. Totodată, ne dorim şi creşterea prestigiului acestei Societăţi. Este o oportunitate pentru noua echipă să beneficieze de rezultatele deja prezente, realizate pe parcursul celor cinci ani de existenţă a Societăţii de Neuropatie Diabetică. Dar, în contextul noilor provocări ştiinţifice, al strategiilor noi la nivel de societate axate pe îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică, este clar că, în primul rând, campaniile educaţionale adresate pacienţilor noştri, dar şi formarea medicilor ce au preocupări în domeniul neuropatiei diabetice vor constitui strategii de implementare a acestor obiective.

Prin implementarea acestor strategii se va ajunge şi la o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor cu diabet si cu neuropatie?

Este cât se poate de clar că obiectivul nostru este îmbunătăţirea serviciilor medicale ce vizează piciorul diabetic, prevenirea amputaţiilor şi mai ales reducerea numărului de amputaţii, precum şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor noştri cu neuropatie diabetică. Sper ca în tot acest mandat să avem multe realizări. Avem foarte multe obiective şi sper ca la încheierea mandatului, în anul 2021, atunci când se vor aniversa şi 100 de ani de la descoperirea insulinei de către profesorul Nicolae Paulescu, să putem prezenta un bilanţ al Societăţii de Neuropatie Diabetică, bineînţeles cu cât mai multe realizări.

Cât de importantă este colaborarea interdisciplinară?

Este foarte important ca în această comunitate implicată în îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică, să participe medici cu specialităţi multiple, care să realizeze un diagnostic cât mai precoce al neuropatiei diabetice, cu abordare multidisciplinară: medici cu specialitate de diabet, nutriţie şi boli metabolice, neurologi, chirurgi, chirurgi vasculari, ortopezi, dermatologi, medici de familie, fiind nevoie totodată şi de prezenţa psihologilor. Şi cel mai important lucru pentru noi toţi este să monitorizăm evoluţia pacienţilor cu neuropatie diabetică, astfel încât să reducem riscul de amputaţii. Ştim cu toţii că neuropatia diabetică reprezintă un risc major de amputaţii.

Care este incidenţa neuropatiei diabetice în ţara noastră?

Datele din România furnizează cifre alarmante, respectiv două treimi din pacienţii cu diabet zaharat prezintă această complicaţie reprezentată de neuropatia diabetică. Este ţinta noastră, aşa cum am spus, în cadrul celor patru ani de mandat să reuşim, şi ne dorim acest lucru, o îngrijire cât mai bună a acestor pacienţi în scopul creşterii calităţii vieţii lor.

În calitate de preşedinte ales al Societăţii de Neuropatie Diabetică cum evaluaţi programul Şcolii de Vară 2017 şi ce vă propuneţi pe viitor?

Şcoala de Vară a devenit o tradiţie a Societăţii de Neuropatie Diabetică și beneficiază de un nivel înalt din punct de vedere ştiinţific şi aici, de departe, trebuie să subliniem prezenţa doamnei Rodica Pop-Buşui, care este coordonatorul statement-ului realizat de Asociaţia Americană de Diabet. Vorbim despre ghidul de neuropatie, ghid care este accesibil, practic, tuturor medicilor specialişti şi care stabileşte o serie de direcţii de acţiune în ceea ce priveşte managementul neuropatiei diabetice. Informaţiile pe care ni le-a furnizat doamna Rodica Pop-Buşui în cadrul Şcolii de Vară constituie premise care ne determină să ne gândim şi noi la realizarea unui studiu multicentric nou, la nivel naţional, prin care să reuşim să identificăm persoanele la risc pentru neuropatie diabetică, dar mai ales modul în care putem reduce riscul de amputaţie la pacienţii diagnosticaţi deja cu neuropatie diabetică.

Este nevoie de un management integrat în ceea ce priveşte abordarea terapeutică a neuropatiei diabetice?

Abordările terapeutice actuale, care vizează managementul neuropatiei diabetice, trebuie, conform ghidului prezentat de doamna profesor Pop-Buşui, să fie realizate în practica noastră curentă ţinând cont de necesităţile pacienţilor noştri sau altfel spus, să realizăm un management integrat şi, totodată, centrat pe pacient. Da, este nevoie de un astfel de management şi trebuie să ne orientăm toate eforturile în acest sens. Şi, aşa cum am mai spus, este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, în ceea ce priveşte diagnosticul cât mai precoce al neuropatiei diabetice, dar mai ales managementul său simultan cu crearea unor programe de educaţie a pacienţilor cu neuropatie diabetică.

Cât de importantă este examinarea piciorului?

În cadrul monitorizărilor noastre periodice a pacienţilor cu diabet zaharat este foarte important să realizăm examenul piciorului, pentru că o simplă examinare a piciorului ne poate aduce o serie de indicii care pot sugera diagnosticul de neuropatie. Chiar dacă pentru pacienţii noştri o anumită culoare a tegumentului sau o senzaţie de arsură sau nişte furnicături nu constituie, să spunem, semnale de alarmă, pentru noi specialiştii, prezenţa acestor semne sau simptome, ne poate sugera un diagnostic clar de neuropatie diabetică. Bineînţeles că, apoi, colaborarea medicului diabetolog cu medicul neurolog în stabilirea conduitei terapeutice constituie pasul următor prin care se poate stabili un tratament individualizat.